Ex-Argentijnse president Menem terug thuis na ballingschap
Foto: afp
BUENOS AIRES - De voormalige Argentijnse president Carlos Menem is gisterenavond teruggekeerd naar zijn vaderland. De 74-jarige Menem verbleef meer dan een jaar in ballingschap in Chili.

Hij landde met een privé-vliegtuig in La Rioja, de hoofdstad van zijn geboorteprovincie, ongeveer 1.200 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires. Tientallen aanhangers stonden hem op te wachten en gaven de ex-president een warm welkom.

Menem kon naar Argentinië terugkeren nadat het Argentijnse gerecht besliste de aanhoudingsmandaten op te heffen in twee corruptiedossiers die tegen hem waren ingeleid. Maandag liet hij in de belangrijkste Argentijnse kranten een aankondiging verschijnen met de melding van het Zwitserse gerecht hem niet langer in beschuldiging stelt.

De ex-president wordt ervan verdacht een Zwitserse rekening niet te hebben aangegeven. Daarop stond 600.000 dollar (zo'n 453.000 euro). In een ander dossier wordt hij beschuldigd van corruptie bij de bouw van twee gevangenissen.

Menem keert niet zonder ambitie naar Argentinië terug. Hij wil zich kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen van 2007 en de oppositie leiden tegen huidig president Nestor Kirchner, de man voor wie hij in maart 2003 de duimen moest leggen.

Waarnemers geloven niet echt in een politieke comeback van Menem. Volgens peilingen zou minstens 85 procent van de Argentijnen een negatieve mening hebben over hem. President Kirchner verwijt Menem zijn neoliberale koers die aan de basis zou hebben gelegen van de financiële crisis van 2002 en het bijna-failliet van Argentinië.