HASSELT (belga) - De Hasseltse correctionele rechtbank heeft Ernest Bujok (50) uit Hasselt gisteren veroordeeld tot een celstraf van drie maanden met uitstel en een boete van 496 euro voor het gebruik van een vals document. De feiten dateren van de periode tussen september 1992 en eind april 1995.

Als lid van de Hasseltse SP was Bujok indertijd in de kamer van volksvertegenwoordigers de eerste opvolger van Willy Claes, toen die secretaris-generaal bij de NAVO werd. Nu is Ernest Bujok gedelegeerd bestuurder van onder meer twee regionale televisiezenders en directeur Audiovisuele Media bij Concentra, dat de krant Het Belang van Limburg uitgeeft.

Maastricht

De man gaf de speurders in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar corruptie in de jaren negentig een vals document om zich te verantwoorden voor een bedrag van 123.947 euro dat hij begin september 1992 in contanten op zijn bankrekening in Maastricht stortte. In het corruptiedossier was hij buiten vervolging gesteld, maar hij moest wel voor de correctionele rechtbank verschijnen voor valsheid in geschrifte en het gebruik van een vals stuk.

De rechter sprak hem vrij van schriftvervalsing, maar het gebruik van een vals stuk achtte de rechter bewezen.

Het corruptiedossier draaide rond de SIM-affaire. Daarbij zou de prijs van het Oud Gasthuis, een gebouw aan de Thonissenlaan in Hasselt dat de Sociale investeringsmaatschappij (SIM) wilde kopen, kunstmatig verhoogd zijn geweest met 125.000 euro.

Lening

Bujok zou de speurders een valse leningovereenkomst hebben gegegeven. De overeenkomst was afkomstig van een bank op Turks-Cyprus, gedateerd op 7 september 1992. Onderzoek wees uit dat de bank toen nog niet bestond. Volgens de rechtbank heeft hij door het gebruik van het valse document het openbaar vertrouwen geschaad en wilde hij zo de herkomst van het geld verdoezelen. Voor de strafmaat hield de rechter rekening met zijn blanco strafblad.

*Noot van de redactie op 16/02/2015: Na een voorwaardelijke veroordeling in eerste aanleg in Hasselt, werd Ernest Bujok een jaar later voor het hof van beroep in Antwerpen volledig vrijgesproken.

(belga, pmm)