ZEEBRUGGE - De komende twee jaar kunnen in de haven van Zeebrugge tussen de 300 en 400 arbeiders extra aan de slag. Vandaag biedt de kusthaven werk aan 1.100 dokwerkers. De forse groei is te danken aan belangrijke investeringsprojecten zoals de containerkaai van de Deense overslaggroep APM.Het havenbestuur meldde gisteren naar aanleiding van de bekendmaking van de trafiekcijfers voor 2004 dat al een wervingsreserve van 250 havenarbeiders wordt aangelegd. In de loop van 2006 zijn nog eens 150 dokwerkers extra nodig omdat in april 2006 de Deense havenoverslaggroep APM een splinternieuwe containerterminal opstart in de voorhaven. APM liet gisteren weten dat het jaarlijks meer dan een miljoen containers zal kunnen laden en lossen.

Er was ook in 2004 al veel meer werk in de kusthaven. De havenarbeiders presteerden in 2004 circa 210.000 shiften en dat is 9,4 procent meer dan het jaar voordien. Het gaat bovendien om een record. De groei was groter dan de toename van de goederentrafiek. Zeebrugge sluit 2004 af met 31,8 miljoen ton, dat is 4,3 procent meer dan in 2003.

De groei van Zeebrugge is vooral te danken aan de sterke stijging van de containertrafiek, die dit jaar met 18,5 procent toenam, de stijging van de stukgoedtrafiek, die in 2004 zelfs 21 procent hoger ging dan in 2003, en de uitbreiding van de distributie-activiteiten in het havengebied van de bandenproducent Bridgestone.

Deze drie groeiers zullen ook de komende twee jaar de werkgelegenheid doen toenemen. Verscheidene grote investeringen zijn gepland.

Het havenoverslagbedrijf CTO pompt naar schatting 6,2 miljoen euro in een autoterminal op de Bastenakenkaai. Bridgestone besteedt circa 7,5 miljoen euro aan bijkomende magazijnen terwijl het havenoverslagbedrijf Sea-Ro bijna 10 miljoen euro investeert in drie bijkomende magazijnen voor de papierterminal van StoraEnso.

Ten slotte vernieuwt en vergroot de Deense overslaggroep APM de vroegere Flanders Container Terminal. Daar komen in een eerste fase vijf containerkranen van de nieuwste generatie, terwijl het containerplein vergroot van 20 naar 36 hectare. Alleen de containerkranen vertegenwoordigen al een investering van circa 43 miljoen euro.

Als de terminal volledig operationeel is zullen elf containerkranen opgesteld staan en beschikt APM over een containerplein van 57 hectare en 900 meter kaaien.