-  Vakbonden Tijd krijgen mandaat voor onderhandelingen
-  Amerikaanse groei iets sterker dan verwacht

Vakbonden Tijd krijgen mandaat voor onderhandelingen

Het personeel van De Tijd heeft gisteren de vakbonden een mandaat gegeven om de onderhandelingen met de directie te beginnen. Die onderhandelingen over de precaire financiële situatie en een besparingsplan beginnen vandaag.

De raad van bestuur van het Uitgeversbedrijf Tijd, de uitgever van de krant De Tijd , keurde vorige week een besparingsplan goed. Dat houdt in dat volgend jaar twee miljoen euro wordt bespaard op de werkingskosten. Zo wil het bedrijf het verlies aan inkomsten door de gedeeltelijke afschaffing van de publicatieverplichting van vennootschappen compenseren. Dat verlies wordt geschat op 3 miljoen euro.

(belga)

Amerikaanse groei iets sterker dan verwacht

De Amerikaanse economie groeide tijdens het derde kwartaal met 4 procent op jaarbasis. Dat is iets meer dan de 3,9 procent waarvan in voorlopige rapporten werd gesproken. Economisten en de beurs hadden niet meer dan een bevestiging van dat percentage verwacht. Tijdens het tweede kwartaal bedroeg de groei 3,3 procent op jaarbasis. Ondanks die krachtiger economische groei blijven de prijsstijgingen binnen de perken. De kerninflatie - zonder voedingsproducten en energie - steeg het afgelopen kwartaal met 0,9 procent tegenover dezelfde periode in 2003. Dat is maar iets meer dan de 0,7 procent waarvan vorige maand nog sprake was. De algemene uitgaven voor consumptie, die in de VS de motor vormen voor 70 procent van het bruto binnenlands product, zijn tijdens het derde kwartaal met 5,1 procent gestegen tegenover dezelfde maanden in 2003.

De investeringen van de bedrijven bleven met een toename van 13 procent op jaarbasis dicht bij de 12,5 procent van het tweede kwartaal. De winst van de bedrijven is daarentegen met 4,2 procent gedaald, maar dat is een rechtstreeks gevolg van de stormen die na de zomer de bedrijven in het zuidoosten weken stillegden.

(bloomberg)