BRUSSEL - Een boek dat als titel de naam draagt van de auteur, is niet alledaags. Een boek dat 49 jaar en vijfentwintig edities later nog altijd zo genoemd wordt hoewel de oorspronkelijke auteur in september 2001 overleden is en er al decennia nog nauwelijks iets mee te maken had: dat is vrij uniek. ,,Tiberghien'' is de naam van de auteur, en dus ook van het Handboek voor fiscaal recht waarvan de vijfentwintigste editie afgelopen week werd voorgesteld.

De Wall Street Journal noemde hem enkele jaren geleden de paus van de Belgische fiscalisten. Albert Tiberghien was niet alleen de eerste, de eminentste en de meest gelezen fiscalist in België; hij was vermoedelijk ook een van de allerlaatsten die de gehele fiscaliteit beoefenden. Niet verwonderlijk dat iemand als Tiberghien de behoefte voelde om een Handboek voor fiscaal recht en de Manuel de droit fiscal uit te geven.

Het verhaal gaat dat hij op een dag al zijn documentatie in enkele kartonnen dozen laadde, die vervolgens in zijn auto dumpte en richting Nice reed. Hij huurde er een appartementje en schreef van 's ochtends tot 's avonds. Anderhalve maand later was het manuscript van de eerste ,,Tiberghien'' klaar.

De eerste twee uitgaven in 1955 en 1967 gebeurden in eigen beheer. Nadien zagen diverse uitgevers er brood in. Sinds 1991 verschijnt er jaarlijks een nieuwe editie van het werk.

Aan de jongste versie schreven zesentwintig auteurs, bijna allemaal medewerkers van het kantoor Tiberghien.

,,De Tiberghien'' evolueerde van een echt handboek naar een fiscale encyclopedie. Het boek geeft een overzicht van de hele fiscaliteit, met inbegrip van de socialezekerheidsheffingen. Naast een beknopte maar volledige weergave van de fiscale wetgeving bevat het boek verwijzingen naar de rechtspraak, de rechtsleer en administratieve circulaires. Dit jaar werd ook een extra hoofdstuk gewijd aan de EBA, zeg maar de fiscale amnestie.

Het boek probeert al die informatie zo bruikbaar en duidelijk mogelijk te brengen. Op die manier hopen de auteurs steeds meer ook bedrijfsleiders en anderen die geen of weinig kaas hebben gegeten van fiscaliteit, wegwijs te maken in de materie. Daardoor kan het gesprek van die niet-fiscalisten met hun professionele adviseurs heel wat grondiger en dus efficiënter verlopen.

Het boek wordt op ongeveer duizend exemplaren verkocht, zeventig procent daarvan onder de vorm van abonnementen. Naast de papieren versie van de ,,Tiberghien'' is er sedert enkele jaren ook een versie op cd-rom, die zesmaandelijks wordt bijgewerkt. Die is uitsluitend onder de vorm van een abonnement te krijgen.

(lc)

Tiberghien, handboek voor fiscaal recht, 1.342 blz. Prijs: 229 euro., 15 procent korting voor wie een abonnement neemt op de jaarlijkse geactualiseerde editie. CD-rom 2004/1 168 euro, indicatieve prijs voor de zesmaandelijkse bijwerkingen: 120 euro. Uitgegeven bij Larcier, Gent.