TONGEREN - Uit de gevangenis van Tongeren is zondag de 29-jarige Niek Bergmans ontsnapt. Bergmans werd in september 2003 door het Tongerse Hof van Assisen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor de moord op Marc Lenaerts (33) uit Hechtel-Eksel. Voorlopig ontbreekt nog elk spoor van de ontsnapte gevangene.

,,Ik kan niets zeggen over de vluchtweg, maar er zijn geen aanwijzingen dat hij van iemand hulp gekregen heeft," aldus de de Tongerse procureur des konings Ivo Delbrouck. Niek Bergmans haalde in april 1999 al eens het nieuws, toen hij in Zweden uit een gevangenis wist te ontsnappen. Hij zat daar een celstraf van tien jaar uit wegens de smokkel van zeven kilo heroïne.

De moord op Marc Lenaerts pleegde hij op 6 juli 2001. Met een pistool schoot hij in zijn eigen woning het slachtoffer neer. Die kon nog zwaargewond wegrijden in zijn auto, maar botste dan tegen een paal. Niek Bergmans haalde hem uit het wrak en begroef Lenaerts in Stevensvennen op de grens tussen Mol en Lommel. Het stoffelijk overschot werd opgegraven op 27 september 2001.

Volgens de lokale politie van Tongeren ontbreekt voorlopig nog elk spoor van de ontsnapte gevangene. De politie verspreidde volgende beschrijving: Bergmans is klein van gestalte en mager. Hij heeft kort zwart haar en droeg op het moment van de ontsnapping enkel een zwarte short. Getuigen kunnen terecht op het nummer van de lokale politie 012/39.02.41.