Volgende week organiseren de drie vakbonden protestacties in alle grote steden van het land om de regering en bedrijven tot een 'versterking van de koopkracht en de solidariteit' te dwingen.

SOCIAAL

Van onze redacteurVan maandag 9 tot en met donderdag 12 juni trekken de drie grote vakbonden - het christelijke ACV, het socialistische ABVV en de liberale ACLVB - de straat op om hun eisen over 'meer koopkracht' te doen weerklinken. Het gaat om provinciale actiedagen, met de nadruk op betogingen en militantenbijeenkomsten in alle grote steden van Vlaanderen en Wallonië, en in Brussel (zie inzet).

Tot stakingen of werkonderbrekingen kom het normaal gezien niet, maar alvast in Antwerpen wordt voor maandag heel wat hinder verwacht voor het lokale bus- en tramvervoer omdat heel wat chauffeurs van De Lijn aan de manifestatie in de Antwerpse binnenstad willen meedoen. 'Veel reservechauffeurs van De Lijn hebben het extra moeilijk door de stijgende brandstofprijzen', heet het bij het ACV. 'Zij worden pas op het laatste moment ingezet om zieke chauffeurs of collega's die met vakantie zijn, te vervangen. Vaak moeten zij grote verplaatsingen maken met de eigen wagen, zonder behoorlijke tegemoetkoming. Nochtans lopen hun brandstofkosten op tot enkele honderden euro's per maand.'.

Voor de vakbondsleiders moeten de regering en de werkgevers snel een 'bevredigend antwoord' geven op de sterk gestegen prijzen van voeding, elektriciteit, gas, stookolie en autobrandstof. 'Steeds meer mensen ondervinden problemen om het allemaal te blijven betalen. De politici zijn als gevolg van een jaar vol communautair gekibbel nog altijd niet aan oplossingen toe gekomen, terwijl de ondernemingen wel opnieuw belastingverlagingen krijgen die ze niet nodig hebben.'

Het eisenpakket van de drie vakbonden bevat 23 concrete dossiers. Onder de benaming 'stop de onverantwoorde prijsstijgingen' prijken er eisen naar een betere prijzencontrole op basisproducten, een matiging van de huurprijzen op woningen en een lager btw-tarief op gas en elektriciteit.

Voorts moet er een 'rechtvaardiger fiscaliteit' komen: belastingverlaging voor lage en middelgrote lonen, misbruiken met de notionele intrestaftrek stopzetten en de winsten van de energiesector afromen. Maar vooral de sociale uitkeringen en minimumlonen moeten omhoog. De bonden eisen een dertiende maand kinderbijslag, het onverkorte behoud van de loonindexering en 'vrije onderhandelingen in het najaar over hogere brutolonen'.

De actieweek komt niet uit de lucht vallen. In december vorig jaar hielden de vakbonden al een nationale betoging om hun eisen tot meer koopkracht te laten horen. En begin dit jaar trok een golf van sociale onrust door de Vlaamse metaalbedrijven, waarbij stakende arbeiders tussentijdse loonsverhogingen konden afdwingen.