'Deutsche Bank minst ethisch'
bloom
Foto: © LUCAS SCHIFRES
Klanten van de grootbanken lopen een hoog risico op schadelijke investeringen, zegt Netwerk Vlaanderen.

De organisatie beoordeelde een aantal banken op basis van het risico dat de klant loopt op investeringen in bedrijven die controversiële wapens produceren, het milieu schaden, het arbeidsrecht schenden en dictaturen steunen.

Volgens Netwerk Vlaanderen is er bij Deutsche Bank helemaal geen beleid om dit soort schadelijke investeringen te vermijden. Bij deze bank lopen de klanten dus een 'extreem hoog risico' op dergelijke investeringen.

Netwerk Vlaanderen hekelt onder meer de investeringen van Deutsche Bank in ondernemingen die olie en gas ontginnen in Myanmar. 'Alleen al de gasontginning door Total brengt jaarlijks een miljard dollar in de kas van de dictators', luidt het. Ronald Weichert van Deutsche Bank zegt dat de bank wel degelijk richtlijnen hanteert op basis van de principes van de Verenigde Naties en dat de bank in andere studies wel goed scoort. Op individuele dossiers wil de woordvoerder niet ingaan.

Fortis, ING en AXA staan samen met Citibank een trapje lager ('zeer hoog risico') dan Deutsche Bank. Zij hebben een beleid dat controversiële wapens weert, zegt Netwerk Vlaanderen, 'maar hun beleid is voorlopig onvoldoende om het risico op investeringen in die wapens volledig uit te sluiten'. Bij Dexia en KBC is dat wel het geval, zodat het risico op schadelijke investeringen daar 'hoog' is. Van de acht onderzochte banken doet enkel Triodos het goed. Het risico op schadelijke investeringen wordt bij deze bank 'laag' genoemd. Volgens Marina De Moerloze van de sectorfederatie Febelfin doen alle Belgische banken enorme inspanningen om schadelijke investeringen te vermijden. 'Het is op dit moment voor de sector moeilijk om af te wegen of hij goed bezig is, want iedereen beoordeelt dat op zijn manier. (cv)

www.bankgeheimen.be