Volksvertegenwoordiger Rik Daems (Open VLD), die van 1999 tot 2003 minister van Telecommunicatie en dus voogdijminister van Belgacom was, heeft in 2007 een consultancy-opdracht vervuld voor datzelfde overheidsbedrijf. Hij moest het bedrijf bijstaan bij het zoeken naar mogelijkheden om zaken te doen in de Golfstaat Qatar. Dat meldde de Franstalige krant Le Soir gisteren.

Omdat Belgacom uiteindelijk geen zaken heeft gedaan in Qatar, werd aan Daems ook geen loon uitbetaald. Maar het had wel gekund. Belgacom heeft inderdaad nooit een investering aangekondigd in Qatar, maar heeft wel geprobeerd om er zich te vestigen. De naam van het bedrijf werd geciteerd voor de toekenning van een licentie voor mobiele telefonie.

De vergoeding van Daems zou bestaan hebben uit een percentage voor het geheel aan investeringen dat door Belgacom zou gerealiseerd worden in Qatar, met een plafond van 50.000 euro. Alle kosten die Daems maakte tijdens de uitoefening van zijn contract zouden gedekt worden door het telecombedrijf.

In de entourage van Belgacom reageren sommigen verbaasd omdat een gevoelig contract getekend kon worden met een ex-voogdijminister, zonder dat de raad van bestuur werd ingelicht. Daems zelf bevestigt het contract, maar zegt er geen graten in te zien. 'De meeste kamerleden hebben beroepsactiviteiten, en dat is een goede zaak omdat men anders te afhankelijk is van zijn mandaat', vindt hij.

Het lek in Le Soir lijkt er echter niet in de eerste plaats op gericht om Daems te beschadigen, aangezien die vandaag geen politieke rol van betekenis meer speelt.

Daems heeft als minister van Telecommunicatie in 2003 wel Didier Bellens aangetrokken als topman voor Belgacom. Het lijkt er dan ook sterk op dat men via Daems vooral Bellens wil beschadigen, om te verhinderen dat zijn mandaat als ceo van Belgacom verlengd wordt. Le Soir berichtte eergisteren ook over een negatief rapport over Bellens van de raad van bestuur van Belgacom (DS 5 juni).

Ook Daems schrijft de aandacht voor zijn contract toe aan de discussie over de verlenging van het mandaat van Didier Bellens als topman van het bedrijf. In een mededeling benadrukt hij Bellens' verdienste voor Belgacom. 'Bellens heeft Belgacom op een succesvolle manier naar de beurs gebracht en het omgeturnd tot een hedendaags bedrijf'. (wdp)