Er was alles aan gedaan om tot een ja-stem te komen. Een laat charmeoffensief van kleine en grote aandeelhouders gaf zicht op een zege voor de verkoop van Fortis Bank. Maar toen moeide Didier Reynders zich met de zaak.

Van onze redacteurMaandag 9februari. Het ja-kamp schakelt zijn offensief naar een hogere versnelling. De Fortis Holding maakt in de namiddag op een persconferentie heftig reclame voor een ja-stem. Dat volgt op weekendinterviews in kranten waar al een stevige lans voor een voorzichtig ja was gebroken en een deel van het establishment zijn bocht bekendmaakte. Genoeg gerouwd, tijd om vooruit te kijken, luidt de boodschap. Aan Vlaamse kant zet de Vlaamse Federatie voor Beleggingsclubs (VFB) alle zeilen bij. Paul Huybrechts verschijnt op televisie, is op de radio te horen en in kranten te lezen met de boodschap: aanvaarden die deal.

Tegen dat het avond is, zit Mischaël Modrikamen, een advocaat van wie zelfs de intelligentste advocaten van België zeggen dat je nooit weet wat hij nu weer uit zijn hoed tovert en daardoor altijd goed is voor een 'sportieve uitdaging', met twijfels. Het aandeelhoudersfront brokkelt af. Sommige aandeelhouders maken een bocht. De Nederlandse tegenhanger van de VFB, de VEB, verandert net zoals de VFB van kamp en gaat ja-stemmen. Telkens weer met dezelfde uitzondering: enkel voor de verkoop aan Nederland komt er een neen. Individuele klanten van Deminor nemen eveneens een bocht.

Dinsdag zet de kroon op het werk van het ja-kamp. In Terzake komt 'savonds Frank Arts, de schoonbroer van wijlen dokter Paul Janssen, die een week ervoor in Panorama nog flink tekeer was gegaan, uitleggen dat hij eveneens ja zal stemmen. Ook andere historische aandeelhouders van Fortis gaan zich zo opstellen, zegt Arts. De zege lijkt binnen handbereik, ondanks het Chinese neen dat zondagnamiddag als koude douche over de regering heen was gekomen.

Maar de beslissing van de regering om te proberen met een pakket aandelen van Fortis Bank waarvan het stemrecht opgeschort was, te stemmen, gaf de zege opnieuw uit handen. 'De aandeelhoudersvergadering werd 'sochtends vergiftigd door de kwestie', zei Karel De Boeck, ceo van Fortis Holding. 'We kregen er maar 'savonds lucht van', luidde het bij de Fortis Holding. De holding was er tegen dat met het omstreden pakket van 125 miljoen aandelen (bijna 5%) gestemd zou worden. Het juridisch advies dat de overheid had ingewonnen, was tegenstrijdig. Sommigen argumenteerden dat het kon.

'Het zijn aandelen die bij de bank zaten en hun stemrecht kwijt waren zolang Fortis Bank een dochter was van de holding, maar sinds oktober is dat niet meer zo.' Anderen zegden dat er toch niet mee gestemd kon worden omdat het pakket om technische redenen (ze waren bedoeld om het schuldinstrument cashes terug te betalen) vastzat. De raad van bestuur van Fortis Bank besloot dinsdagavond dat de aandeelhouders dan maar moesten stemmen over de vraag of Fortis Bank (in feite de regering) met het pakket mocht stemmen.

Uiteindelijk zou er nooit over de kwestie gestemd worden onder druk van de circa 5.000 aandeelhouders die naar de Heizel waren afgezakt. 'We zullen niet meewerken aan dit maneuver', zei Pierre Nothomb, managing partner van Deminor. Ergens in de namiddag meldde Guy Horsmans, de door de rechtbank aangeduide co-voorzitter van de vergadering, dat het verzoek ingetrokken werd. Maar het kwaad was geschied. Verschillende aandeelhouders die ter plekke waren en twijfelden, kozen uiteindelijk voor een neen-stem. Daar zaten ook families uit het establishment bij.

Blz. E2-E5 Dossier.