Olieprijs daalt onder 120 dollar
Foto: rr
De olieprijs daalt spectaculair. Gisteren werd minder dan 120 dollar betaald.

energie

De prijs van een vat ruwe olie viel gistermiddag terug naar 119,5 dollar. Dat was meteen het laagste peil sinds 6mei van dit jaar. De olieprijs steeg tijdens de eerste jaarhelft pijlsnel, van circa 90 naar 147 dollar op 11juli. Maar sindsdien gaat het even snel weer bergaf met de olieprijs.

Dat werd gisteren perfect geïllustreerd. Er ging 5,43 dollar, of 4,3 procent, van de olieprijs af nadat duidelijk was geworden dat de eerste tropische storm van het seizoen geen gevolgen had voor de olieproductie in de Golf van Mexico. De voorbije dagen werd er nog op gespeculeerd dat de tropische storm Edouard wel zou kunnen resulteren in een stillegging van een deel van de olieproductie.

Opmerkelijk was wel dat de orkanenvrees van de voorbije dagen, gecombineerd met berichten uit Iran over het uittesten van een nieuw wapen waarmee schepen tot op een afstand van 300 kilometer kunnen worden gekelderd, niet veel effect had op de olieprijs. In het verleden is dat anders geweest.

Het toont volgens analisten aan dat de vrees voor een terugval van de economie en een daling van het verbruik steeds zwaarder doorwegen op het niveau van de olieprijs. In de Verenigde Staten ligt het verbruik momenteel lager dan een jaar geleden. De raffinaderijen worden geconfronteerd met een daling van de productiecapaciteit. Andere studies wijzen erop dat de vraag naar olie in de landen die deel uitmaken van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) dit jaar met bijna een half miljoen vaten zal terugvallen , naar 48,46 miljoen vaten.

De scherpe daling van de ruwe-olieprijs tijdens de voorbije weken heeft in ons land al geleid tot prijsverlagingen voor de autobrandstoffen en stookolie. De maximumprijzen voor superbenzine liggen 8,1 tot 9,2 eurocent lager dan de recordprijzen, en voor diesel zelfs 11eurocent. Per liter stookolie is er al 8,9 eurocent afgegaan. (pse)