De 63-jarige zakenman Alex Mulder heeft voor 8,15 miljoen euro aan aandelen bijgekocht van zijn eigen geesteskind USG People. Mulder is de oprichter van Unique, de voorloper van USG People, en was tot in 2005 de drijvende kracht achter het succesverhaal van het Nederlands-Belgische uitzendbedrijf.

Het was de cfo van USG People, Rob Zandbergen, die bekendmaakte dat Mulder 853.624 aandelen van het bedrijf heeft ingekocht, of omgerekend 1,34 procent van de uitstaande aandelen. Hij deed dat voor een aankoopprijs van 9,55 euro per aandeel. Dat brengt zijn totale participatie nu op bijna 19procent.

Tot in 2007 was Mulder nog goed voor 34procent van de USG-aandelen, maar in maart vorig jaar verkocht hij in één klap 7,89 miljoen aandelen aan institutionele beleggers. Tegen de toenmalige verkoopprijs van 30euro leverde hem dat 237 miljoen euro op.

De aandelenkoers van USG zat toen op een piek. Nu Mulder weer inkoopt, is de prijs gezakt tot nauwelijks nog een derde. Heel verstandig verkopen en weer inkopen, heet dat.

Volgens Zandbergen is de aandeleninkoop door Mulder 'een teken van vertrouwen in het bedrijf'. Dat mag ook wel, want de beleggers waren niet gelukkig toen ceo Ron Icke, de protegé van Mulder, vorige maand de aandelenkoers omlaag praatte door aan te kondigden dat de conjunctuurmalaise in de uitzendsector nog tweeënhalf jaar zou duren. Icke kreeg in 2005 de managementleiding van USG in handen. Voor Mulder moest het niet meer zo nodig. Hij had alles al bewezen en alles al bereikt. Begonnen met een startkapitaaltje van 11.000 euro in 1972, was zijn bedrijf uitgegroeid tot een imperium met een jaaromzet van 3miljard euro. USG People is de nummer twee in de Benelux, de nummer vijf in Europa, met merknamen als Unique en Start People (het vroegere Creyf's). Die positie dankt het bedrijf aan twee meesterlijke overnames die onder impuls van Mulder werden doorgevoerd, eerst van het Nederlandse Start, en in 2005 van het Belgische Solvus.

Alex Mulder is een van de meest geslaagde zakenmannen in de Lage Landen. Maar voor het grote publiek is de Nederbelg een nobele onbekende. De bewoner van het prachtige Domein Amerloo in Schoten cultiveert zelf zijn anonimiteit in de media. De selfmademiljonair en kunstverzamelaar woont sinds 1996 in de groene rand van Antwerpen. (jir)