Kroes haalt Lippens onderuit
Neelie Kroes.blg
Foto: © ERIC LALMAND
'Fortis heeft niet op de knieën gelegen voor mij', zegt Europees commissaris Neelie Kroes.

Tot tweemaal toe stelde voorzitter Maurice Lippens deze week dat Fortis werkelijk alles in het werk heeft gesteld om van Europees commissaris Neelie Kroes uitstel te krijgen voor de door de Europese Commissie opgelegde verkoop van onderdelen van ABN Amro.

'We hebben gesmeekt, we hebben zelfs een ex-Europees commissaris gestuurd, maar Kroes wilde van geen uitstel weten', zei Lippens maandag in Amsterdam. Omdat Europa zich zo hard en meedogenloos opstelde, moest Fortis de betrokken activa van de hand doen tegen een prijs die 300 miljoen onder de eigenlijke waarde lag.

In het Nederlandse zakenblad Fem Business ontkende Europees commissaris voor Concurrentiezaken Neelie Kroes gisteren de uitlatingen van Lippens. 'Ik heb geen enkel contact gehad met een voorganger of een andere voormalige commissaris in deze zaak. En voor zover ik weet, mijn kabinet evenmin. Met baron (eigenlijk is het graaf, red.) Lippens heb ik het laatste driekwart jaar niet eens gesproken. Hij heeft dus absoluut niet voor mij op de knieën gelegen.'

'Lippens heeft mijn mobiele nummer en het nummer van mijn secretaresse.' Natuurlijk maakt ze geen afspraak met zomaar iedereen die even bij haar 'op de koffie' wil komen, voegde Kroes eraan toe. 'Maar hij is toch een figuur van enig belang. Hij heeft mij echter helemaal niet benaderd.'

Lippens wilde tegenover Fem Business niet zeggen wie de oud-commissaris was die Fortis uitgestuurd heeft, maar ontkende dat het zijn vriend Etienne Davignon was. Was het dan misschien Karel Van Miert, Neelie Kroes' voorganger in de Commissie? Kroes zei dat ze recentelijk enkele malen met Van Miert heeft gesproken. 'Maar over Fortis hebben we het nooit gehad.'U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig