Herstel biedt kansen
De Europese aandelenbeurzen kenden nog eens een enthousiaste dag en Brussel was met een winst van 2,9%, tot 3.768,41 punten, een van de uitblinkers. Wall Street opende wel positief, maar bleef toch wat aarzelen in afwachting van de rentevergadering van de Federal Reserve vandaag. Veel beleggers denken dat de Fed de rente met nog eens 25 of 50basispunten zal verlagen na de noodverlaging met 75basispunten vorige week.

Maar gisteren bleek ook dat de orders voor duurzame goederen in december veel beter waren dan verwacht. Hoewel dat goed nieuws is, zorgde het tegelijk ook voor twijfel en verwarring over de beslissing die de Fed vanavond rond 20.15uur onze tijd zal bekendmaken.

Heel wat individuele aandelen herstelden gisteren van de zware verliezen van de voorbije weken. EVS schoot 11,1 procent hoger tot 70,10 euro. Beleggers anticipeerden ook op de raad van bestuur die vandaag bij Agfa-Gevaert op het programma staat. Agfa-Gevaert klom 7procent tot 7,64 euro en was daarmee de grootste stijger binnen de Bel-20.

Solvay volgde met een winst van 6,2 procent tot 83,80 euro. Het chemiebedrijf profiteerde van de beter dan verwachte kwartaalresultaten van zijn Amerikaanse sectorgenoot Dow Chemical. In de cijfers valt op dat Dow Chemical zijn omzetgroei deels te danken heeft aan een prijsstijging met 7 procent. De groep kon de stijgende grondstoffenprijzen doorrekenen aan haar klanten.

Umicore vervolledigde de topdrie met een winst van 5,2 procent tot 153,25 euro. De metaal- en materialengroep trok aan in het zog van de stijgende edele metalen.

SG private Banking noemt de enorme koersdalingen in de chemiesector van de voorbije weken 'overdreven'. Lanxess en Rhodia verloren bijna 30% van hun waarde. De chemieaandelen in de Benelux verloren 14 tot 18%. SG Private Banking merkt op dat het niet eens zeker is dat er een recessie komt.

Bovendien zijn die bedrijven dankzij hun zeer sterke balansen en spreiding van de activiteiten bestand tegen een conjuncturele inzinking. Het is van 2003 geleden dat de dividendrendementen in de sector nog zo hoog opliepen. Solvay en BASF bieden 3,7%, DSM en Tessenderlo 4,3%. De gemiddelde waardering ligt rond vijf keer de kasstroom. Solvay (78,91 euro), Tessenderlo Chemie (28,27 euro) en DSM (27,48 euro) kosten 8,5 à 9 keer de geschatte winst voor 2008. SG Private Banking noemt de overdreven koersafstraffing 'de beste koopgelegenheid in vijf jaar'.