Gisteren bereikte goud een recordprijs van 933,3 dollar per ounce door de grote financiële onzekerheden.

grondstoffen

Van onze medewerkerHet lijkt een kwestie van tijd tot de tot voor kort nog onrealistisch gewaande kaap van duizend dollar per ounce goud gerond wordt.

De goudprijs zit al zes jaar in de lift, maar stijgt sinds september vorig jaar steeds sneller. Toen nam de goudprijs afstand van het niveau van ongeveer 700 dollar per ounce, waar hij ook begin 2007 al stond. Niet toevallig kreeg de hausse van het goud nieuwe vaart toen de Fed de rente in september begon te verlagen. De Amerikaanse centrale bank reageerde daarmee op de kredietproblemen en de vertraging van de Amerikaanse economie.

Tegelijk bevindt de inflatie zich echter op een hoog niveau. Een probleem dat niet enkel geldt voor de VS, maar vrijwel wereldwijd opspeelt. Vooral door de fors gestegen prijzen voor energie en landbouwgrondstoffen.

Traditioneel verhogen centrale bankiers de rente om inflatie te bestrijden, maar dat zou met de huidige financieel-economische onzekerheden dodelijk zijn voor de economie.

Een renteverlaging geeft de financieel-economische markten zuurstof, maar houdt ook het risico in de inflatie verder aan te wakkeren. Maar de problemen in de financiële sector zijn zo groot dat de Fed dat risico er blijkbaar bij neemt.

En risico op inflatie gaat bijna automatisch gepaard met een hogere goudprijs. Al denken sommige analisten dat de inflatie zal terugvallen als de groei vertraagt. Een van de redenen waarom goud in de jaren negentig zo zwak presteerde, was precies de afwezigheid van inflatie.

Goud wordt ook gebruikt als ultieme vluchthaven voor een falend financieel systeem en een zwakke dollar.

Die hete hangijzers krijgen vandaag extra gewicht omdat er vandaag nieuwe instrumenten zijn waarmee beleggers goud kunnen kopen. Zo kunnen beleggers op de beurs eenvoudige trackers kopen die de goudprijs gewoon volgen.

Maar tegelijk dreigt de goudprijs zichzelf tegen te komen. Er is namelijk een grote tegenstelling tussen de financiële vraag en de echte vraag naar fysiek goud vanuit de juwelenindustrie. Traditioneel valt de vraag naar goud van die laatste terug als de goudprijs fors en snel gestegen is.

De kans dat de fundamentele vraag naar fysiek goud zal zakken, stijgt met elke dag dat de prijs nog hoger klimt. En als de beurzen in rustiger vaarwater komen, dreigt zelfs een forse duik. Door een lagere vraag van beleggers, gecombineerd met een terugval in de juwelenindustrie, dreigt een dubbele tegenwind.

Goud kan dan nuttig zijn om zich in te dekken tegen bepaalde (inflatie)risico's, maar op zichzelf is goud alles behalve zonder risico.

www.standaard.biz/geflitst