TUI en Lufthansa gaan samen een budgetluchtvaartmaatschappij oprichten.

De Duitse toerismegroep TUI wil samen met de luchtvaartmaatschappij Lufthansa een lagekostenluchtvaartmaatschappij oprichten. Beide bedrijven zijn daarover onderhandelingen begonnen en hebben een intentieverklaring getekend. De onderhandelingen zijn wel nog maar in een verkennende fase en de uitkomst is bijgevolg onzeker.

Concreet is het de bedoeling om de bestaande luchtvaartmaatschappijen van TUI Travel (TUIfly) en de dochters van Lufthansa (Germanwings en Eurowings) samen te voegen. Volgens de Duitse media zouden de merknamen 'Germanwings' en 'TUIfly' wel naast elkaar blijven bestaan. TUI en Lufthansa zouden elk 40procent van de aandelen van de gezamenlijke dochter in handen krijgen. De rest komt in handen van Albrecht Knauf, aandeelhouder bij Germanwings.

De samenwerking lijkt vooral gericht tegen de lagekostenmaatschappij Air Berlin, die al de tweede plaats bezet in de sector in Duitsland en aan een indrukwekkende groei bezig is.

Maar er dreigt verzet te komen van de pilotenvakbond Cockpit. Die vreest dat de loonvoorwaarden voor het personeel zullen verslechteren bij de nieuwe maatschappij. De beurs reageerde wel positief. (afp, dpa)