Minder winst bij American Express
Foto: © NO BYLINE
American Express heeft zijn kwartaalwinst met 9,9 procent zien terugvallen.

Het kredietkaartenbedrijf moet meer geld opzijzetten omdat het geconfronteerd wordt met een toename van het aantal klanten dat in gebreke blijft.

'We zijn niet immuun voor een verdere verslechtering van de economie en de kredietomgeving', erkende topman Kenneth Chenault.

American Express legde tijdens het vierde kwartaal opnieuw een provisie aan van 274 miljoen dollar. Het kredietkaartenbedrijf heeft nu al 1,14 miljard euro gereserveerd voor klanten die hun rekening niet meer kunnen betalen. Twaalf maanden geleden was dat slechts 530 miljoen dollar. In vergelijking met het derde kwartaal steeg het percentage onbetaalde kredietbetalingen van 3,7 tot 4,3 procent.

American Express zag tijdens het vierde kwartaal zijn nettowinst met 9,9 procent dalen vergeleken met het laatste trimester van 2006. De nettowinst daalde van 922 naar 831 miljoen dollar. Analisten hadden de winstdaling al ingecalculeerd. De winst van American Express lag in de lijn van de verwachtingen.

Als gevolg daarvan maakte de koers van het kredietkaartenbedrijf gisteren een deel van het verlies van maandag goed, een winst van meer dan een procent. Beleggers waren maandag uit voorzorg uit het aandeel gestapt. (bloomberg)