Toshiba lijdt onder dalende prijzen
Foto: © NO BYLINE
Prijsdalingen van halfgeleiders deden de winst van Toshiba met 25procent terugvallen.

Het Japanse elektronicaconcern Toshiba heeft tijdens het derde kwartaal zijn operationele winst met een kwart zien terugvallen van 55,9 miljard naar 42,1 miljard yen.

Dat resultaat is slechter dan verwacht. De gemiddelde analistenverwachting was 52,2 miljard yen. Het grote probleem waren de snel dalende prijzen van flash memory chips. Toshiba verwacht bovendien geen beterschap tijdens de eerste maanden van 2008. De prijzen voor flash memory chips zullen verder dalen en de Japanse elektronicareus maakt zich op voor een zware concurrentiestrijd met het Koreaanse Samsung, de aartsrivaal van Toshiba. Het concern heeft de verwachte prijsdaling nu opgetrokken van 40 naar 50procent.

Flash memory chips zijn zeer krachtige halfgeleiders die vooral verwerkt worden in geheugenkaarten, usb-sticks en mp3-spelers.

Ondanks de prijsdalingen van de geheugenchips blijft Toshiba vasthouden aan zijn operationele winstprognose van 290 miljard yen (2,7 miljard dollar) voor het lopende boekjaar. De groei van andere activiteiten, zoals de verkoop van pc's en medische instrumenten en de onlangs overgenomen nucleaire dochter Westinghouse, compenseren de achteruitgang van de chipdivisies. (reuters)