In het vierde kwartaal is de winst van Dow Chemical gehalveerd. De beleggers hadden erger verwacht.

Hogere grondstoffenprijzen, recente overnames en herstructureringen hebben tijdens het vierde kwartaal gewogen op de resultaten van het grootste chemiebedrijf van de Verenigde Staten.

Ook de verzwakking van de huizenmarkt in de VS speelde Dow parten. Het chemiebedrijf maakt onder meer bouwmaterialen zoals isolatiepanelen.

De koers van Dow steeg na de bekendmaking van de kwartaalcijfers niettemin met meer dan 4procent. Dat komt omdat de terugval van de winst per aandeel tijdens het vierde kwartaal -buitengewone posten niet meegerekend- van 0,98 naar 0,84 dollar minder groot was dan analisten hadden vooropgesteld.

Dow Chemical sloot het kwartaal met een nettowinst van 472 miljoen dollar. In het vierde trimester van 2006 was dat nog 975 miljoen dollar. De omzet van de Amerikaanse chemiegroep ging wel vooruit. Met een sprong van 16procent tot 14,23 miljard dollar werd een nieuw kwartaalrecord gehaald. Over heel 2007 steeg de omzet met 9procent tot 53,50 miljard dollar. Dat was eveneens een recordverbetering.

Bestuursvoorzitter Andrew Liveris wees erop dat Dow Chemical een Amerikaans bedrijf is dat twee derde van zijn omzet haalt buiten de VS. (belga)