BANKEN

Van onze redacteur

Nico Tanghe

Eindelijk is het er: het bod van de Britse bank Barclays op ABN Amro. Na ruim een maand van exclusieve onderhandelingen kondigde de grootste bank van Nederland maandagochtend aan dat de Britten een bod van 67 miljard euro hebben uitgebracht.

Barclays betaalt de operatie geheel in eigen aandelen. Het bod van de Britten komt neer op 36,25 euro per aandeel van de grootste bank in Nederland. Dat is 33 procent meer dan de slotkoers van ABN Amro op 16maart -de laatste handelsdag vooraleer de fusiegesprekken officieel bekendgemaakt werden- en net iets minder dan de slotkoers van vorige vrijdag.

Volgens het akkoord krijgen de huidige aandeelhouders van ABN Amro 48 procent van de aandelen in de nieuwe bank in handen, de aandeelhouders van Barclays 52 procent. Het hoofdkantoor van het fusiebedrijf komt in Amsterdam. Maar juridisch wordt de nieuwe fusiebank een Brits bedrijf, wat onder meer betekent dat het toezicht op de nieuwe bankreus verhuist van Nederland naar Groot-Brittannië.

Het is de bedoeling dat Barclays-topman John Varley de nieuwe ceo wordt van de fusiegroep. Zijn tegenhanger Rijkman Groenink moet zich tevreden stellen met de titel van niet-uitvoerende bestuurder.

De naam van de nieuwe holding wordt Barclays maar de merknaam ABN Amro blijft hoogstwaarschijnlijk bestaan. Het Nederlandse publiek zou dan ook weinig mogen merken van de overname. 'De Nederlandse organisatie ABN Amro blijft gewoon bestaan. Voor klanten van ABN Amro is deze overname alleen maar beter', suste Groenink de publieke opinie. 'Een en een is meer dan twee.'

De nieuwe fusiegroep, die samen 217.000 mensen in dienst heeft, verwacht in 2010 ongeveer 3,5 miljard euro aan synergievoordelen te realiseren. Die komen bijna allemaal uit kostenbesparingen. Zo moeten er 12.800 banen verdwijnen, waarvan slechts een beperkt deel in Nederland, en verhuizen beide banken 10.800 jobs naar lagelonenlanden zoals India

ABN Amro maakte maandag ook verrassend bekend dat zijn Amerikaanse dochter LaSalle voor 21 miljard dollar (15,5 miljard euro) wordt verkocht aan de consumentenbank Bank of America (zie hieronder). Van de opbrengst van die lucratieve verkoop zal de nieuwe bankgroep 12 miljard euro laten terugvloeien naar de aandeelhouders, vooral in de vorm van inkoop van eigen aandelen.

Als de fusie tussen ABN Amro en Barclays lukt, is de grootste krachtenbundeling ooit in het Europese bankwezen. De nieuwe bankgigant vormt dan de op een na grootste bank van Europa, na het Britse HSBC. Wereldwijd nestelt de combinatie Barclays/ABN Amro zich in de topvijf.

ABN Amro leek maandag al overtuigd van het slagen van de overname. Zelfs toen de gesprekken met het bankentrio Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland officieel nog altijd op de agenda stonden, wapperde de Barclays-vlag al glansrijk tussen de twee groengele vlaggen voor het hoofdkantoor van de Amsterdamse bank.

Maar dat is natuurlijk voorbarig. De fusie moet nog de goedkeuring krijgen van de algemene aandeelhoudersvergadering van ABN Amro, die komende donderdag wordt georganiseerd in Den Haag. En zelfs al gaat de voorkeur van het management van ABN Amro duidelijk uit naar het Britse Barclays, het is een publiek geheim dat heel wat aandeelhouders ook alternatieve biedingen een kans willen geven.

En daarbij wordt reikhalzend uitgekeken naar bankentrio Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Banco Santander, dat op basis van grotere synergiemogelijkheden in staat moet zijn om een bod uit te brengen van 38 tot 40 euro. Dat zal ook nodig zijn want om een wezenlijke kans te maken moet volgens waarnemers een concurrerend bod ten minste 5 tot 10 procent hoger liggen dan het bod van Barclays.

De meeste analisten gaan er nog altijd van uit dat het Fortis-consortium de komende dagen wel degelijk een tegenbod zal lanceren. Een dergelijk bod wordt dan waarschijnlijk uitgebracht door RBS, met Fortis en Santander in steun.

Al kan de overhaaste verkoop van het Amerikaanse LaSalle aan Bank of America volgens sommigen wel eens een (te?) grote struikelblok betekenen voor het bankentrio. Naar verluidt wil ABN Amro die verkoop in de komende twee weken doordrukken. Bovendien moet de Nederlandse bank een break-up fee, dat is een soort schadevergoeding, van 200 miljoen dollar betalen als de verkoop van LaSalle onder bepaalde voorwaarden niet doorgaat.

Beducht voor nog meer adders in het gras, reageerde het Fortis-consortium gisteren wantrouwig. Omdat het trio meer informatie wil over de transactie, werden de geplande ontmoeting met ABN Amro tot nader order afgeblazen. Meteen daarna dook het aandeel lager.

Omdat sommige beleggers hun hoop op een tegenbod in rook zagen opgaan, sloot ABN Amro uiteindelijk 1,4 procent lager op 35,77 euro.www.standaard.biz/abnamro