BEURSCOMMENTAAR. Europa steunt de conjunctuur
Foto: © ivan put
Vrijdag vestigden de Dow Jones en de Bel20 nieuwe slotrecords bij fors hogere koersen en daarom valt het des te meer op dat beleggers gisteren eigenlijk weinig winsten van tafel namen.

Neem nu Dexia, dat vrijdag zowat 5% hoger schoot en daarvan gisteren maar 1,2% van moest inleveren.

Het is duidelijk dat sommige marktpartijen de kans groot achten (of weten?) dat na ABN Amro/Barclays de Frans-Belgische groep betrokken zal worden in een grensoverschrijdende Europese fusie/overname.

Ondertussen blijven de beurzen ook ondersteund door waar het uiteindelijk allemaal om draait : de bedrijfsresultaten.

Het is zeker nog te vroeg om de afrekening over het eerste kwartaal te maken, maar het mag gezegd dat de resultaten tot hiertoe beter waren dan verwacht.

Heel moeilijk was dat ook niet, want voor de 500grootste bedrijven in de Verenigde Staten wordt slechts een winstgroei verwacht van 3% over het eerste kwartaal. Bij het kwart bedrijven dat ondertussen al resultaten publiceerde, steeg de winst echter met gemiddeld 11,8%.

Het is wel nog te vroeg om victorie te kraaien, want een deel van de hogere groei is te danken aan de betere winsten van de oliebedrijven, dankzij de fors hogere prijs van het zwarte goud.

En die energieprijs zal bij de andere bedrijven eerder tegenwerken dan meewerken aan betere resultaten.

Bovendien genieten de grote Amerikaanse multinationals ook van de zwakke dollar. De in het buitenland verdiende winsten ogen eenmaal omgezet in dollars automatisch nog een flink stuk beter. Dat zijn meevallers die bedrijven als Coca-Cola, JPMorgan of Caterpillar zeker helpen om de verwachtingen te kloppen.

Grote Europese groepen zoals Philips en Nokia genieten niet van een dergelijk steuntje in de rug en ervaren de dollarzwakte integendeel vaak zelfs als een lastige tegenwind. Maar in die zin staken de beter dan verwachte resultaten van Philips en Nokia de Europese beleggers een extra hart onder de riem.

Natuurlijk genieten de Europese bedrijven van een conjunctuur op de thuismarkten die al jaren niet meer zo goed is geweest. Allicht kan dat de problemen die de zwakkere dollar doet rijzen meer dan compenseren.

Woensdag krijgen de beleggers met de Ifo-indicator van het Duitse bedrijfsleven een van de belangrijkste macro-economische Europese indicatoren voorgeschoteld. Dan zal blijken of de aankoopverantwoordelijken van de Duitse bedrijven de zaken rooskleurig blijven inschatten. De indicator beweegt zich al vele maanden op een hoog niveau, wat zich bevestigd zag in een almaar sterker groeiende Duitse en Europese economie.

En vrijdag krijgen beleggers zicht op de eerste schatting van de groeivertraging van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal. Er wordt een cijfer verwacht dat zelfs onder de 2% zal blijven.

Uiteindelijk blijft de vraag of de groei in Europa de vertraging in Amerika zal compenseren.