Goldman Sachs haalt 20 miljard op
Goldman Sachs Group heeft met haar zesde buy-out fonds 20miljard dollar opgehaald.

DURFKAPITAAL

Goldman Sachs haalt 20 miljard op

De zakenbank dient zich aan als stevige concurrent van de buyout-groep Blackstone Group die de ambitie heeft om de belangrijkste speler in durfkapitaal te worden. Het nieuwste fonds van GS Capital Partners is meer dan twee keer zo groot als het vijfde fonds dat in 2005 zo'n 8,5miljard dollar ophaalde.

11miljard van het fonds is afkomstig van institutionele investeerders en vermogende particulieren, 9miljard van Goldman Sachs zelf en medewerkers ervan. Durfkapitaalgroepen worden steeds groter en wagen zich aan steeds grotere overnames. De overname van TXU Corp (44miljard ondernemingswaarde) is voorlopig de grootste buy-out aller tijden.

Blackstone, dat zelf een beursgang voorbereidt, heeft al voor 18,1 miljard dollar toezeggingen voor zijn nieuwste fonds en hoopt 20 miljard op te halen. Tot nu was het grootste fonds van Carlyle Group die in 2005 zo'n 10 miljard verzamelde. 'Ik denk dat in de komende twaalf maanden nog wel iemand probeert om beter te doen dan Goldman', zei Colin Blaydon, bestuurder van het Center for Private Equity bij de Tuck School of Business. 'Je kunt beter een paar koekjes nemen op het ogenblik dat ze met de schotel rondgaan, want je weet nooit wanneer de volgende ronde is', zegt Blaydon. (bloomberg, pdd)