Beursgang van Agfa-dochters uitgesteld
Ludo Verhoeven: 'Als Agfa een betere zaak kan doen met een verkoop dan met een opsplitsing, dan zullen we verkopen.'Wim Daneels
Foto: © Wim Daneels
De beursgang van de drie Agfa-dochters wordt met zes maanden uitgesteld. De drie zijn nog niet klaar voor zo'n grote stap, blijkt uit de teleurstellende kwartaalresultaten.

INDUSTRIE

Van onze redacteurHet management van de drie Agfa-dochters kreeg de opdracht van de raad van bestuur van de Belgische beeldvormingsgroep om de komende maanden al zijn energie en tijd te besteden aan operationele verbeteringen. Dat zal ook gepaard gaan met versterkingen van het management.

Die raad komt er nadat is gebleken dat Agfa zeer zwak gepresteerd heeft tijdens het tweede kwartaal. De omzetdaling met 1,6 procent viel nog mee, temeer omdat de omzet met 0,8procent zou zijn gestegen indien de dollar op hetzelfde peil had gestaan als tijdens het tweede kwartaal van 2006.

De verrassing was vooral de scherpe winstdaling, met zelfs een negatieve nettobedrijfskasstroom van 6miljoen euro tijdens het tweede kwartaal.

De voorzitter van de raad van bestuur, Ludo Verhoeven, wond er gisteren geen doekjes om en had het over poor results.

De verrassing was des te groter omdat Agfa het tijdens de eerste drie maanden van het jaar beter had gedaan dan verwacht. Toen luidde het dat de herstructurering de beeldvormingsgroep weer op het goede spoor had gebracht. Dat resulteerde toen in een koersstijging.

De indruk dat het bedrijf begonnen was de vruchten te plukken van al de reorganisaties die de onderneming heeft doorgevoerd, werd versterkt door de toenmalige ceo Marc Olivié. Die gaf aan dat de opsplitsing van Agfa in drie delen op schema zat. Toen eind juni nogal onverwacht werd aangekondigd dat Olivié opstapte, luidde het opnieuw dat de opdracht van Olivié was volbracht.

De beleggers en de analisten leken gisteren aangeslagen, omdat Agfa er maar niet slaagt een eind te maken aan de jaren van zeer wisselvallige prestaties. Een van de grote afknappers was de prestatie van de afdeling Healthcare. De ceo van die afdeling erkende dat de omzetprognose van 1,7miljard euro zonder overname een onhaalbare kaart is.

De koers maakte onmiddellijk na de bekendmaking van de resultaten over het tweede kwartaal een enorme duik. Het koersverlies liep op tot 2,76 euro of 15,5procent. Bij het slot was het Agfa-aandeel 2,3euro of bijna 13procent minder waard dan bij het slot op maandag. De koersdaling ging gepaard met grote verhandelde volumes. Bijna 3,9miljoen aandelen, of 3procent van het totale aandelenkapitaal, veranderden van eigenaar.

Dat de beursgang werd uitgesteld omdat kandidaat-kopers opgedaagd zijn voor onderdelen van Agfa, werd wel ontkend door Ludo Verhoeven. Verhoeven is de voorzitter van de raad van bestuur, maar cumuleert die post sinds het vertrek van Marc Olivié met de job van dienstdoend gedelegeerd bestuurder.

Verhoeven ontkende niet dat er overnamevoorstellen zijn binnengekomen, maar voegde er meteen aan toe dat dat geen reden is om 'overenthousiast' te worden over een alternatief voor de beursgang. De topman van Agfa wou niet kwijt voor welke afdeling of afdelingen kandidaat-kopers zijn opgedaagd.

Hij wees erop dat zich in het verleden ook al kandidaat-kopers hadden gemeld voor een afdeling van de beeldvormingsgroep.

Hij gaf wel toe dat het met de geplande opsplitsing van het bedrijf voor de raad van bestuur eenvoudiger is geworden om te beoordelen of een overnamevoorstel de belangen van het bedrijf en zijn aandeelhouders dient. Maar Ludo Verhoeven bleef beklemtonen dat een opsplitsing de eerste prioriteit blijft voor Agfa-Gevaert.

En hij liet duidelijk verstaan dat Agfa niet geïnteresseerd is om een divisie voor een zacht prijsje van de hand te doen. 'De overnameprijs moet goed zijn', verklaarde Ludo Verhoeven. 'Maar als het bedrijf een betere zaak kan doen met een verkoop dan met een opsplitsing, dan zullen we verkopen', stelde hij.

Blz. E4-E5 Dossier: 'Agfa is vertrouwen van beleggers niet waard'.

www.standaard.biz/agfagevaert