Duitsland trekt het recht
De kredietbeoordelaar Fitch verlaagt de rating van Portugal nadat het dat in december voor Griekenland heeft gedaan. De beurzen -en dan vooral die van Spanje en Portugal- slikten hun vroege winsten prompt in, maar de verliezen bleven heel gematigd. De Portugese aandelenindex verloor amper 1% en de Spaanse Ibex 1,2%. De brede Europese aandelenindex Stoxx 600 sloot zelf 0,1% hoger af net als de Duitse Dax, die 0,4% won.

Een en ander geeft al aan dat de ratingverlaging van Portugal een veel kleinere impact zal hebben dan de lagere kredietrating van Griekenland. Net als Griekenland is Portugal een economisch lichtgewicht, maar vooral: Portugal heeft niet geknoeid met de rekeningen. En natuurlijk hebben beleggers al heel ruim kunnen anticiperen op het nieuws. Het letterwoord PIGS, waar Portugal vooraan staat, 'siert' al maanden de krantenkoppen. Bovendien hoeft Portugal, anders dan Griekenland, dit jaar nauwelijks vervallende obligaties te herfinancieren, waardoor het veel minder kwetsbaar is voor een aanval op zijn obligaties (lees: renteverhogingen). De grootste reactie was nog weggelegd voor de euro/dollar-verhouding, waarbij de euro met 1,1% zakte tot 1,33 dollar voor een euro. Dat is het laagste peil in 10maanden. Dat is leuk meegenomen voor de Europese bedrijven die wereldwijd actief zijn. Mogelijk is de wat minder dure euro een van de redenen waarom het vertrouwen van de Duitse ondernemers in maart meer toenam dan verwacht. De IFO-indicator op basis van een enquête bij inkopers van ondernemingen klom naar het hoogste peil in bijna twee jaar en is een betrouwbare indicator voor de economische groei in zwaargewicht Duitsland en dus Europa. Vooral landen zoals Griekenland en Portugal moeten heel hard hopen dat de Duitse locomotief vaart wint, want zonder groei is saneren nog zoveel moeilijker. In Brussel eindigde de Bel20 net in het groen (+0,01%) dankzij een herstel tegen het slot.

Umicore was met een winst van 3,7% de enige uitschieter in de Bel20. Merrill Lynch trok het koersdoel op van 28 naar 31euro. Buiten de Bel20 bleven de gewezen kneusjes zoals Punch International (+ 12,8%), Punch Telematix (+ 6,43%) en Deceuninck (+13,6%) hun remonte voortzetten.