De recente excursies van onze nationale voetbalploeg naar Polen en Azerbeidzjan hebben bevestigd dat er nog veel werk aan de winkel is: weinig Rode Duivels beheersen de tekst van onze vaderlandse hymne. Toegegeven, er zitten wat ongewone lettergrepen in de Nederlandstalige versie van de Brabançonne (vaad'ren, ad'ren, g'onbevreesd), maar er is mogelijk een alternatief op komst.

Maandag begint de jaarlijkse Week van de Friet, het traditionele dessert dat het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam) serveert na de Week van de Smaak. Dit jaar staat de Week van de Friet in het teken van de 'Hit van de Friet', een muzikale ode aan de frieten van de frituur. Muzikant Jean Blaute componeerde een frietlied, voor de tekst werd een wedstrijd uitgeschreven waarvan de winnaar volgende week bekendgemaakt wordt.

In de campagne die de zoektocht naar een geschikte tekst bij de Partituur van de Frituur begeleidde, werd het rijmwoordenboek niet gespaard. Onder de grote kop 'Word jij de Novastar van het kleintje met tartaar?' werden voor de laureaat onder meer de eretitels 'Poëet van de Frietkeet', 'Librettist van de Friturist' en 'Chanteuse van de Friteuse' bedacht. Ik stel voor dat de zanger van het winnende lied zich Will Fritura mag noemen.

De Week van de Friet komt op een uitgelezen moment. In deze voor België moeilijke tijden blijft onze nationale hartige hap een bindmiddel. Zij het meer in geuren dan in kleuren: Belgische vlaggen heb ik niet zien wapperen aan de frituren die ik de voorbije weken bezocht heb, maar ze verspreidden alle in de vrieskou wel vol overtuiging hun zeer herkenbare aroma -al zullen sommigen daar misschien het verdampen van het koninkrijk in willen zien.

Overigens vecht ook de frituursector voor zijn voortbestaan. De beroepsvereniging van de frituristen trok onlangs aan de alarmbel, nadat een aantal gemeenten in Vlaanderen de jacht op buitenstaande frituren had ingezet. In de hedendaagse visie op stedenbouw en ruimtelijke ordening is blijkbaar geen plaats meer voor onze traditionele nationale koterij, maar ik voel enige sympathie voor het standpunt van de frituristenvereniging, die 'het totale gebrek aan respect voor het eigen levend volkspatrimonium' hekelt.

Voor een hele reeks sociaal-economische dossiers heeft de formateur al een deelakkoord bereikt, maar het behoud van de buitenstaande frituren is, voor zover bekend, nog niet op de onderhandelingstafel gekomen. Het is blijkbaar makkelijker om een paar kerncentrales open te houden dan een pittoreske frituur op een marktplein, al hebben ze, toegegeven, een andere uitstraling.

De bezorgdheid over de toekomst van de buitenstaande frituur wordt intussen ook al gedeeld door het Vlaamse Contactforum voor Erfgoedverenigingen. Dat is gestart met een project ter behoud van het 'erfgoed van het vermaak' onder de titel 'Red de pret'. Alweer een rijm, maar voor een goed doel mag dat. Uiteindelijk gaat het om de overleving van de snack in de barak.

Peter Cuypers is chef eindredactie bij 'De Standaard'.

www.standaard.biz/magazijn