Belaagd Option kiest voor radiostilte
Jan Callewaert: stichter, voorzitter, ceo en belangrijkste aandeelhouder bij Option.photo news
Foto: © Maxence
Verkoopcijfers die teleurstellen, een belangrijk ontslag dat maanden verzwegen wordt en een analistenvergadering die afgevoerd wordt.

TECHNOLOGIE

Van onze redacteurDe Leuvense draadloze communicatiespecialist Option maakte gisteren, 23november, dan toch bekend dat Bart Goedseels, operationeel en verkoopsdirecteur van Option, vertrekt. Intern vroeg men zich al een tijdje af wanneer het beursgenoteerde Option dat zou communiceren. Goedseels had al eind mei intern zijn ontslag aangekondigd maar Option, dat in de afgelopen 13maanden vier keer met een winstwaarschuwing uitpakte, verkocht het nieuws gisteren in het kader van een 'managementverbreding'.

De functie van operationeel directeur en financieel directeur wordt voortaan gesplitst. Filip Buerms (ex-Xircom, ex-Intel en ex-BSI Group) wordt verkoopsdirecteur en David Whelan (onder meer ex-Sonera Zed en ex-Aerial Communications) de operationele man.

De interne bezorgdheid bij Option reikt echter verder. Option, dat de jongste kwartalen systematisch teleurstelt (met als gevolg op 25oktober bij de vierde winstwaarschuwing in één jaar tijd, de sterkste koersval ooit in één dag van het aandeel) heeft het ook in het vierde kwartaal niet onder de markt.

Bij de publicatie van de (teleurstellende) derde-kwartaalcijfers wou het bedrijf van Jan Callewaert geen vooruitzichten maken voor 2008. Option koos ervoor dat te doen op 27november wanneer ook over interne managementwissels, strategische initiatieven en productvooruitzichten over 2008 gesproken zou worden. Die meeting is afgeblazen. Option stelt dat er te weinig interesse was. Het event zou nu in februari plaatsvinden. Individuele contacten met analisten zouden wel nog mogelijk blijven.

Analisten sluiten niet uit dat door de vele teleurstellingen en de forse koersval (die er een klein aandeel van maakte) Angelsaksische analisten het voorlopig voor bekeken houden. De vraag is of het ook verband houdt met de moeilijke gang van zaken intern. Option ging intern voor het vierde kwartaal uit van iets meer dan 90miljoen euro omzet. Zoals de zaken nu evolueren, wordt het zelfs enkele miljoenen minder dan 80miljoen, zeggen insiders.

In Leuven is het alle hens aan dek om hoger te eindigen. Eigenaar Jan Callewaert durft daarbij hoge druk op het personeel leggen. Met een commissaris als Deloitte, die Option al de wacht aanzegde, en afboekingen op handelsvorderingen en voorraden, is het aantal opties gekrompen.

Als in de komende weken de omzet niet voldoende aantrekt, riskeert Option zijn al neerwaarts aangepaste omzetdoelstelling voor 2007 -320miljoen euro omzet- niet te halen. Een nieuwe teleurstelling zou beleggers zwaar vallen.

Vorig jaar lanceerde Callewaert nog de '5by8-doelstelling: 500 miljoen euro omzet in 2008. Callewaert kreeg onlangs over de lippen dat dit doel momenteel een beetje 'stretched' lijkt.

Nico Melsens, analist bij KBC Securities, zegt dat Option zich (onder meer onder druk van het Chinese Huawei en minder productvernieuwing) moet omturnen van een low volume en hoge-margemodel naar een volumegebeuren met lage marges. 'Zolang er geen bewijs is dat ze die bocht kunnen nemen, zal de winst zwaar onder druk staan.' KBC houdt Option op 'verkopen'. Dat neemt niet weg dat het al flink afgestraft aandeel gisteren met 9,4% steeg tot 6,03 euro nu koopjesjagers in de markt opduiken.