Ook de grootbanken rekenen de kosten voor geldafhalingen bij hun rivalen inmiddels door.

BANKEN

Van onze redacteurSinds februari vorig jaar stellen de vier grootbanken en enkele kleinere instellingen de geldautomaten in hun selfbanks open voor klanten van andere banken. Bij de lancering maakten de banken zich sterk dat de extra dienstverlening de klant niets zou kosten.

Maar geloofwaardig was dat verhaal niet. Want van meet af aan was duidelijk dat aan het openstellen van de selfbanks een stevig prijskaartje hing. Om de operatie te realiseren, moesten de banken hun duizenden selfbanks verbinden met de centrale computer van Banksys. Bij KBC bijvoorbeeld werkten duizend medewerkers gedurende een week aan het project. De hamvraag was dan ook wie deze gigantische IT-operatie ging betalen (DS 4februari 2006).

In eerste instantie gaven de banken nog de indruk dat zij de factuur onderling zouden regelen via een eenvoudige afspraak. Telkens als een klant geld afhaalt aan een geldautomaat in een vreemde selfbank, moet de huisbankier van deze klant 70eurocent doorstorten aan de concurrent in kwestie.

Die afspraak was vooral slecht nieuws voor de kleinere spelers in de banksector, die vaak zelf over weinig of geen selfbanks beschikken. Hun cliënteel deed veel vaker beroep op de diensten van een grootbank dan omgekeerd, waardoor de factuur snel opliep. Kleinere banken als Ethias (DS 15juli 2006) of Record waren dan ook bij de eerste om de kosten voor een geldafhaling door te rekenen aan de klanten.

Bij de grootbanken bleef het lang muisstil. Tot gisteren bleek dat ook daar sommige klanten nu extra moeten betalen. Vooral de klanten die opteren voor de goedkoopste formules, bijvoorbeeld een gewone zichtrekening met betaalkaart, krijgen plots kosten aangerekend.

'Wie elders geld afhaalt, betaalt daar vanaf 1januari 10cent per verrichting voor', zegt een Fortis-woordvoerster in DeTijd. Kosten die enkel gelden voor wie een gewone zichtrekening heeft of een zogenaamd 'basic pack'. Bij ING is de situatie gelijkaardig. De bank hanteert nu een tarief van 5cent per geldafname en maakt straks nieuwe tarieven bekend. En Dexia trekt op 1januari zijn tarief op tot 15cent.

Wie kiest voor een duurder pakket haalt meestal wel nog gratis geld af bij een andere bank. Enkel KBC rekent al 'een paar jaar' standaard 7cent per transactie aan vanaf de 37ste geldafhaling.