Technologie De Belgische softwaregroep Real Software heeft voor het eerst sinds 1999 weer winst gemaakt.

Brussel. Het bedrijf uit Kontich mag voor 2006 een nettowinst inschrijven van 2,3 miljoen euro, terwijl er in 2005 nog een nettoverlies van 10,3 miljoen euro werd geleden. Het is sinds 1999 geleden dat Real Software een boekjaar met zwarte cijfers wist af sluiten. ,,Dat is dankzij twee grote verschillen met 2005'', zegt de ceo Ashley Abdo. ,,De recurrente resultaten stegen flink en de herstructureringskosten daalden aanzienlijk. We hebben een fenomenaal jaar achter de rug. De herstructurering is rond, we maken opnieuw winst. De cijfers zijn positief en ook onze schuldenlast is tot een redelijk niveau teruggebracht.,

Het recurrente bedrijfsresultaat steeg in 2006 tot 4miljoen euro, tegenover 0,9 miljoen euro in 2005. De marge lag daarbij op bijna 4,5 procent. De omzet zakte evenwel met ruim 9miljoen euro tot bijna 91 miljoen euro in 2006. ,,Het omzetverlies in de afdeling Services zat vooral in de eerste helft van het jaar'', zegt Abdo. ,,Op dit moment is de omzet daar weer stabiel en zelfs groeiend. Die kentering zal wellicht dit jaar doorzetten. We schakelen ook meer en meer over op een softwaremodel waarbij klanten een maandelijks bedrag betalen voor onze producten, in plaats van één (groter) bedrag voor één project. Uiteindelijk is dat beter voor ons, maar het wegvallen van dat grotere bedrag laat zich nu natuurlijk wel voelen.''

Het bedrijf gaat in 2007 ook de schuld verder afbouwen met 6miljoen euro, tot 15,7 miljoen euro. De groep gaat daarvoor de opbrengst uit de verkoop van de retail-activiteiten gebruiken. ,,Dat zal de basis worden voor lagere financiële kosten in de toekomst'', zegt de cfo Jos Nijns.

Real Software levert zijn producten aan zowat elfhonderd klanten, gaande van Philips, DHL en 3M tot Dexia, De Post en GE. In 2006 kwamen er verscheidene grote klanten bij, waaronder Pfizer en Novacare.

Voor volgend jaar richt de softwaregroep zich op optimalisatie van de activiteiten en de verdere groei. Die kan zowel organisch gebeuren als via acquisities. ,,Als we overnames doen proberen we daar twee problemen mee op te lossen'', legt Abdo uit. ,,Eerst en vooral onze geografische aanwezigheid uitbouwen. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn we wel aanwezig in Parijs, maar niet daarbuiten. Ook in Nederland zijn er nog veel blinde vlekken. Ten tweede willen we onze klanten zo ook meer verschillende technologische oplossingen aanbieden.'' Volgens de topman zijn er op dit moment met verschillende partijen gesprekken bezig over een overname.

Over een eventuele uitstap van het investeringsfonds Gores (de hoofdaandeelhouder van Real Software) is Abdo duidelijk. ,,Gores staat pal achter onze business. Uiteraard, ze zijn een investeringsfonds en die willen op een gegeven moment een return op hun investering. Vroeg of laat zouden ze dus hun aandelen wel eens kunnen verkopen. Maar nu zijn er absoluut nog geen tekens van een exit.'' (fpe)