VW-directeur Jos Kayaerts toonde zich gisteravond opgelucht over de uitslag van het referendum en had het over een ,,belangrijke stap voor Vorst''. Volgens Kayaerts is ,,de Duitse Audi-directie bijzonder tevreden. Wat hen betreft zijn alle stakingen vergeten. Ze begrijpen dat dit een emotionele zaak was en beginnen nu met een schone lei.''

De personeelsdirecteur had geen twijfels over de uitkomst. ,,Mijn aanvoelen was positief, maar emotioneel ben je nooit zeker. Dat er bijna een kwart toch nee heeft gestemd, daar heb ik zelfs begrip voor. Het is aan ons om die mensen te overtuigen dat het de moeite is ervoor te gaan. Wie echt niet mee wil, kan nog altijd vrijwillig vertrekken.''ACV-afgevaardigde Pascal Van Cauwenberghe was opgelucht met de grote meerderheid voor het Audi-plan en vond dat ,,het gezond verstand heeft gezegevierd''. Volgens Van Cauwenberghe is het nu aan de VW-werknemers en -directie van Vorst ,,om de toekomst met Audi in te gaan. Wie zou er op 21november geloofd hebben dat we drie maanden later garanties uit de brand konden slepen voor 2.200 jobs? Tegen mindere arbeidsvoorwaarden, akkoord, maar het is beter dan niets. Deze fabriek is niet langer ten dode opgeschreven. Ik vind het jammer dat sommigen de délégués voor verraders uitschelden. Dat is niet correct, want de vakbondsdelegatie heeft dag en nacht gewerkt om dit resultaat te bekomen.''ABVV-afgevaardigde Hedwin De Clercq toonde zich eveneens tevreden met de stemming. ,,Dit is een duidelijke uitslag, en iedereen moet zich hierbij neerleggen. Ook en vooral degenen die maandag hard om een referendum hebben geroepen. De minderheid moet zich aansluiten bij de meerderheid, dat zijn de democratische spelregels. De speeltijd is voorbij.'' De Clercq nam zich voor om in de fabriek ,,eventuele spanningen te helpen bedaren, zoals we al wekenlang doen''.

En hij keek al vooruit: ,,We hebben nu groen licht om te praten over de concrete uitwerking van dit protocol met de directie. Dat zal ongetwijfeld nog discussies geven, maar die moeten op een correcte, kalme manier verlopen.'' (jir)