meneer markt wordt manisch
Na de extreme koersdalingen gingen de beurzen gisteren naadloos over in enorme koersopstoten. Dat Wall Street woensdag nog 2% lager opende (Europese beurzen open), maar 2,5% hoger eindigde (Europese beurzen gesloten) geeft bijna automatisch een positieve beursdag tenzij de Amerikanen hun nieuwe handelsdag toch weer negatief starten. Ik hoop dat u nog volgt?

De essentie is dat op korte termijn alle beurzen domweg Wall Street volgen. De ellende van de voorbije weken hebben we dus aan de Amerikanen te danken.

De EuroStoxx50 won 6,5%.De Bel-20 deed met 6,48 procent even goed, op drie na de grootste stijging in zijn geschiedenis. Dexia steeg liefst 8,8 procent tot 16,20 euro. Fortis deed er 6,9 procent bij tot 14,79 euro. De bankverzekeraar verhuist zijn Nederlandse hoofdkantoor van Utrecht naar Amsterdam. KBC ten slotte werd 5,95 procent duurder tot 88,38 euro. De grootste uitblinker was de bierbrouwer InBev. De Belgisch-Braziliaanse groep ging 10,9 procent hoger tot 53,02 euro. InBev verloor de voorbije twee weken bijna 20%. Het begon ook een nieuw aandeleninkoopplan.

Suez, dat woensdag 5,3 procent verloor, herstelde met 8,3 procent tot 41,13 euro. Ook de Frère-holdings herstelden. GBL ging 5,75 procent hoger tot 76,93 euro, NPM won 3,6 procent tot 41,23 euro.

Solvay klom 6,1 procent omhoog tot 81,33 euro en trok zich weinig aan van de aanvraag voor een generische versie van TriCor, het belangrijkste geneesmiddel van Solvay.

Ook op de brede markt waren er nauwelijks verliezers. De scheepvaartgroep CMB rapporteerde nabeurs over haar vierde kwartaal en verloor in afwachting 0,3 procent tot 46,86 euro.

Ook Nyrstar (-0,3%) was een van de weinige aandelen die niet konden winnen. De reden was dat het Zweedse Boliden een zwaar terugvallende winst (-79%) bekendmaakte. Het aandeel verloor -11,5%. Boliden is de tweede zinkproducent van Europa, maar verder loopt de vergelijking helemaal mank. Boliden is immers ook een mijnbouwbedrijf en het raffineert ook koper, waar de verwerkingslonen onder druk staan. Het tegendeel geldt voor de zinkraffinage, waar de verwerkingslonen zullen stijgen.

Maar op de beurs gooit men de zaken op korte termijn altijd graag op een hoop. Dat gold de voorbije weken voor de hele beurs. Dat is vervelend op korte termijn, maar lucratief op lange termijn.