Business Architects, een maker van financiële software, komt bij de Franse Sopra Group.

SOFTWARE

Van onze redacteurHoeveel Sopra Group voor de overname betaalt, is niet bekend. De Gimv, die een belang van 44% verkoopt, zal zijn eigen vermogen met 'wellicht' 5miljoen euro of 22eurocent per aandeel zien toenemen. De andere verkopende aandeelhouders zijn Stonefund, Parc-IT en het management.

Business Architects International (BAI), dat eind dit jaar zijn tiende verjaardag viert, legt zich met zijn softwareoplossing 'ComponentBanker' toe op de financiële sector. Zo ontwikkelde het een platform voor de aanvraag van hypotheekleningen dat in ons land door Dexia gebruikt wordt. Tot de Belgische klanten behoren ook Krefima en de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij.

BAI werd opgericht door Franky Van Damme en kreeg van bij het begin financiële steun van enkele Vlaamse investeerders, onder wie de Gimv. Twee jaar geleden leidde de Gimv een managementbuy-out waarbij Sofindev, Rendex, M&N en enkele minderheidsaandeelhouders werden uitgekocht. Begin dit jaar werd al een andere activiteit van BAI -de eXimius-software voor vermogensbeheerders- verkocht aan de financiële informatiegroep Thomson Financial.

Nu neemt Sopra dus de rest van het bedrijf helemaal over.

Inclusief de reeds eerder verkochte activiteiten kwam BAI aan een omzet van 19miljoen euro, zegt Van Damme. Zonder die activiteit is dat ongeveer 10,5miljoen euro.

Sopra Group, de nieuwe eigenaar van BAI, is een IT- en consultancybedrijf met ruim 10.000 werknemers en een verwachte omzet van zowat een miljard euro, die voor 70% in Frankrijk wordt geboekt. 'Ze hebben de ambitie om dat tegen 2010 te verdubbelen tot 2miljard euro, en ze beseffen dat dat moet gebeuren via expansie buiten Frankrijk', zegt Franky Van Damme, die bij Sopra nog actief zal blijven als consultant. Een andere Belg, Johan Maes, zal binnen Sopra de operationele verantwoordelijkheid krijgen over de kredietsoftware.

BAI telt in ons land zowat 70werknemers, waarvan de meesten actief zijn in het centrum Kredietoplossingen in Mechelen. Volgens Franky Van Damme zal dat centrum binnen de Sopra Group op een verdere groei kunnen rekenen. Behalve in de kredietsector is Sopra ook actief in software voor financiële rapportering en voor betalingsverkeer.

Voor de Gimv was Business Architects een schoolvoorbeeld van een dossier waarin we 'vlug hebben geïnvesteerd om het bedrijf vervolgens uit te bouwen tot een middelgrote speler', zegt investeringsdirecteur Bart Diels van Gimv ICT. 'Over de jaren heen hebben we zowat 7,5miljoen euro in het bedrijf geïnvesteerd', schat Diels.

www.baiworld.com