Nico Melsens van KBC Securities vindt Zetes, een specialist in identificatie, een aantrekkelijke koopmogelijkheid.

technologie

Van onze medewerkerHet koopadvies van Melsens stuurde de koers van het Brusselse Zetes in een alweer depressieve beursdag 8,8% hoger, tot 17,5 euro. Niet dat Zetes een aandeel is waar de kleine aandeelhouder met tevredenheid naar kijkt. Integendeel: sinds het bedrijf eind 2005 op Euronext Brussel noteert (begonnen rond 27euro), heeft het aandeel nog weinig anders gedaan dan teleurgesteld. Dat heeft enerzijds te maken met de wat hoge waardering bij de beursgang en met de resultaten die in 2006 onder de prognoses bleven.

Met de resultaten over de eerste helft van 2007 toonde Zetes beterschap. De omzet klom 32% en het bedrijf heeft allicht ook de beloofde jaaromzet van 180 miljoen euro waargemaakt. Al zal een groot deel van de vooruitgang te danken zijn aan overnames. Op 19maart publiceert het bedrijf zijn resultaten over 2007.

Volgens de verwachting van Nico Melsens zou Zetes over 2007 een winst behaald hebben van 6,6 miljoen euro. Dan zou het aandeel tegen goed 13keer die winst noteren en tegen 10,5 keer de winst die de analist over 2008 verwacht. Weinig, vindt hij.

Vooral omdat hij de huidige prognose van Zetes voor 2008 (omzet 200 miljoen euro) conservatief vindt. Zelf rekent hij met een omzet van 211 miljoen euro al op iets meer.

Maar vooral hoopt Melsens dat Zetes bij de voorstelling van de jaarresultaten meer details zal geven over de talrijke projecten en contracten voor identificatie van persoonsgegevens waar Zetes naar dingt.

Bij de halfjaarresultaten had Zetes aangegeven dat het betrokken was in liefst 17projecten, in fases gaande van prospectie tot de eindronde. Hoewel de afdeling personenidentificatie van Zetes veel kleiner is dan de divisie voor de identificatie van goederen, zit het potentieel voor Zetes in het eerstgenoemde.

In de eerste helft van 2007 haalde Zetes daaruit een omzet van 16,6 miljoen euro (70miljoen uit goederenidentificatie). Dat is grotendeels afkomstig van de Belgische digitale identiteitskaart.

Dat project levert jarenlang weerkerende inkomsten op. Een gelijkaardig contract voor Britse of Franse identiteitskaarten zou voor een kleine bedrijf als Zetes de inkomsten de lucht in jagen.

Het probleem is alleen dat de beleggers al sinds de beursintroductie wachten op een doorbraak in een groot contract. Een project zoals voor de verkiezingen in Congo is meegenomen, maar zorgt slechts voor eenmalige inkomsten.

Uiteraard zullen landen hun identiteitskaarten nooit enkel in handen geven van Zetes, maar samen met een grote nationale speler. Zetes kan echter de ervaring met de eerste digitale identiteitskaart ter wereld uitspelen: de Belgische.