ProSiebenSat1 stelt teleur
Foto: © NO BYLINE
Hogere kosten door de overname van SBS duwden de winst van ProSiebenSat1 lager.

De Duitse mediagroep ProSiebenSat1 maakte vorig jaar 89,4 miljoen euro nettowinst, dat is 63procent minder dan in 2006. In het vierde kwartaal was er een winstdaling met 70procent, tot 39,5 miljoen euro.

De lagere winst is te wijten aan de overname van SBS Broadcasting, het moederbedrijf van onder meer de Belgische zenders VT4 en VijfTV, die in juli afgerond werd. Bovendien kreeg ProSiebenSat1 een boete van 120 miljoen euro opgelegd door de Duitse mededingingsautoriteiten, in verband met haar reclameregie SevenOneMedia.

Het resultaat bleef beneden de consensusverwachting van analisten. De koers van het aandeel verloor 6,4 procent tot 13,08 euro.

De overname van SBS dreef in eerste instantie de kosten op, maar zou dit jaar moeten leiden tot een besparing van 40miljoen euro. Daardoor zou de recurrente winst moeten stijgen, terwijl ook gemikt wordt op een hogere omzet. ProSiebenSat1 is ook van plan activa te verkopen die niet tot de kernactiviteiten behoren, zoals de Scandinavische betaaltelevisie CMore. Ook de toekomst van de productieafdeling wordt 'bekeken'.

ProSiebenSat1 wordt geleid door twee Belgen, ceo Guillaume de Posch en coo Patrick Tillieux. (bloomberg, ap)