Monopolie of niet?
Foto: © NO BYLINE
Microsoft heeft een monopolie, daarover lijkt iedereen het eens. Heeft Intel er ook een? Dat bedrijf is blijkbaar de volgende om de volle aandacht te krijgen van Neelie Kroes, Europees commissaris voor de Concurrentie. Intel kreeg in zijn kantoren bezoek van Kroes' antitrustonderzoekers. Op Belgisch niveau zegt Telenet dan weer dat Belgacom een monopolie heeft, en vice versa. Monopolies in de technologiesector, het blijft aanleiding geven tot boeiende meningsverschillen.

Neem nu een voorbeeld waar niemand over praat. IBM bracht vorige week een nieuwe mainframe-computer uit. De instapprijs is één miljoen dollar, maar dat is geen probleem. De machines zullen vlot verkopen. Er is namelijk al meer dan tien jaar geen enkele andere fabrikant van mainframe-computers meer -de concurrenten Hitachi en Fujitsu hielden het allang voor bekeken. Nochtans is het geen kleine markt. Mainframes en de bijhorende software en diensten zijn goed voor zo'n kwart van de 100 miljard dollar omzet van IBM. Maar geen haan die er naar kraait.

Microsoft, daarentegen, kreeg vorige week een monsterboete van 899 miljoen euro. Ondanks een publieke knieval vorige herfst. Neelie Kroes gaf nog mee dat Microsoft blij mocht zijn met die milde straf. Vervolgens benadrukte ze nog eens hoe haar harde aanpak van monopolisten in Europa zorgt voor meer concurrentie, meer innovatie en dus een betere wereld voor alle consumenten.

Dat standpunt is voor enige discussie vatbaar. De volgens Kroes zo innovatieve en concurrentiële software-industrie in Europa heeft welgeteld één wereldspeler opgeleverd, namelijk SAP. De Amerikaanse softwaremarkt is, voorzichtig gezegd, toch een beetje dynamischer. Je moet dus oppassen wie je de les wil lezen. Nu, er is voorlopig weinig te zien van een Amerikaanse protestbeweging tegen de Europese antitrustpolitiek, al kan die als protectionistisch worden uitgelegd. Maar wat als Intel de volgende is? En dan Google, of Apple? Elk van die bedrijven heeft een vergelijkbare dominante positie, afhankelijk van hoe je hun doelmarkt precies definieert.

Want dat is het grote probleem met antitrustbewaking in de technologiemarkt: iedereen definieert de deelmarkten zoals hem dat uitkomt. Neem nu de Belgische internetmarkt. Telenet kan met ontegensprekelijke cijfers bewijzen dat Belgacom na de overname van Scarlet een monopolie verwerft -voor wat betreft adsl in Wallonië, althans. Belgacom repliceert dat het zelf maar een piepkleine speler is inzake breedband in België, en dat Telenet zélf een monopolie heeft op de kabel in Vlaanderen. Wie heeft gelijk, of belangrijker: wie krijgt gelijk van de regulatoren?

Wat Intel en Microsoft betreft: over hun dominantie bestaat weinig discussie. Maar vorige week leerden we een aantal verrassende zaken over hun onderlinge machtsverhouding. Microsoft krijgt zware kritiek voor zijn Vista Ready-programma: pc's met een Vista Ready-sticker zijn niet in staat om bepaalde componenten van Vista te draaien (met name een aantal visuele effecten). Wat blijkt nu uit interne mails van Microsoft? Het was Intel dat bij Microsoft op de hoogst misleidende verkoopstunt had aangedrongen. Om van grote voorraden verouderde chips af te geraken.

Wat bewijst dat? Vooral dat regulatoren de technologiemarkt toch maar het best in de gaten houden.

Dominique Deckmyn is hoofdredacteur van het magazine 'ITProfessional'.

www.standaard.biz/ecolumn