Leger sleept eigen soldaten voor rechter
Foto: © FRANCOIS LENOIR
Het gerecht start op vraag van het Belgische leger een onderzoek nadat militairen tijdens een oefening in Nederland doodleuk oefenmunitie aan kinderen uitdeelden. 'Ik ben razend en tegelijk gechoqueerd', zegt de loco-burgemeester van Den Helder. Nooit wil hij het Belgische leger nog te gast.

'U kan zich niet inbeelden hoezeer wij verveeld zitten met dit incident', aldus een aangeslagen legerwoordvoerster Ingrid Baeck zaterdagmiddag.

Ontkennen had dan ook geen zin meer nadat er beelden opdoken van een bewakingscamera uit een snackbar in Den Helder. Op die beelden zijn Belgische militairen te zien die aan de kinderen in die snackbar oefenmunitie uitdelen. Op scholen in de buurt lopen de leerlingen ondertussen met zakken vol kogels rond, zowel afgevuurde patronen als nog intacte oefenmunitie. 'Gekregen van de soldaten', getuigt een trotse 11-jarige Amber voor de camera van RTV Noord Holland. En wel meer klasgenootjes spraken blijkbaar met succes Belgische soldaten aan om hun recente verzameling kogels snel uit te breiden.

Het Belgische leger, dat donderdag al toegaf dat er tijdens haar grootscheepse evacuatieoefening Crazy Trip in Den Helder oefenmunitie bleef rondslingeren, schakelt nu de Belgische justitie in om de betrokken militairen ter verantwoording te roepen. 'Het uitdelen van oefenmunitie aan kinderen door enkele onverlaten is voor ons compleet ontoelaatbaar en naar onze mening ook strafbaar', aldus woordvoerster Ingrid Baeck. 'Dit zal voor de betrokken militairen niet zonder gevolgen blijven.'

Het leger had er anders voor de start van deze oefening bij de militairen 'ingestampt', dixit Baeck, geen munitie te laten slingeren, laat staan uit te delen. 'We beseffen zelf immers ook de gevaren', zegt de woordvoerster. Bij een gelijkaardige legeroefening twee jaar geleden in Limburg ontplofte immers een oefengranaat in de handen van een Lommelse vader, wiens kinderen dat tuig hadden gevonden.

Het stadsbestuur en de politie van Den Helder proberen nu te voorkomen dat er met de gekregen en gevonden munitie ongelukken gebeuren. 'Het gaat weliswaar om oefenmunitie, maar er zit wel degelijk kruit in dat kan ontploffen en serieuze brandwonden veroorzaken', aldus politiewoordvoerder Sjaak Schippers. Hij noemt het gedrag van de Belgische militairen 'compleet van de zotte'.

De politie heeft ondertussen in alle scholen pamfletten uitgedeeld met de dwingende boodschap de kogels met bekwame spoed bij de politie in te leveren. 'We wijzen er kinderen en ouders ook op dat het bezit van dergelijke oefenmunitie in Nederland strafbaar is', aldus nog Schippers. De politie heeft al 'enkele honderden' losse flodders gerecupereerd. Sommige kinderen kwamen met bijna honderd kogels aanzetten. 'Neen, het leger krijgt die niet terug. Onze verzameling zal dienen als bewijsmateriaal, vermits het stadsbestuur van Den Helder officieel klacht heeft ingediend bij het Nederlandse gerecht.'

De plaatsvervangende burgemeester van Den Helder is ondertussen 'woest' op het Belgische leger. 'Dit is te gek voor woorden. De Belgen hebben het bij mij volledig verbrod. Ik ben razend over wat er is gebeurd. Onze gastvrijheid is flink misbruikt geworden', aldus nog plaatsvervangend burgemeester Corn Hienkens.

Als het van hem afhangt, is het Belgische leger niet meteen opnieuw welkom wanneer het nog eens een oefening houdt. 'Ze mogen dan wel hun excuses hebben aangeboden, maar pas als het kalf al verdronken was', aldus nog Hienkens. Hij zal België via het Nederlandse ministerie van Defensie om uitleg vragen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in