Bernanke sabelt koersen neer
Foto: © MH Michiel Hendryckx
De Europese beurzen kregen gisteren een forse tik. Tijdens het grootste deel van de dag voelden de beleggers zich bepaald ongemakkelijk bij het bericht dat twee hefboomfondsen van vermogensbeheerder Bear Stearns Cos. zowat waardeloos zijn geworden door verliezen die geïncasseerd werden op hypotheekleningen.

In de laatste drie kwartier van de handel, net toen de koersen aan het herstellen waren, kwamen daar dan nog de verklaringen bij van Ben Bernanke. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank verwacht dit en volgend jaar een kwart procentpunt minder groei dan eerst in het vooruitzicht was gesteld. Daarop klapte de Stoxx600 meer dan 1,1 procent omlaag.

Ook op Wall Street kwam dat nieuws hard aan. De Dow Jones index dook prompt in het rood en stond anderhalf uur voor slot 120 punten lager, een verlies van een kleine 0,9 procent.

Brussel roeide niet tegen de stroom in, maar kreeg minder zware klappen te incasseren. De Bel-20 besloot de dag 0,56 procent lager op 4.568,99 punten. Er waren maar twee stijgers in de index. Onze nationale brouwer InBev slaagde er met een winst van 3,4 procent -met de steun van concurrent Heineken, die met flink beter winstcijfers uitpakte en daarbij refereerde naar het wereldwijd toenemende bierverbruik- in om het verlies van de Bel-20 te beperken. Daarnaast kon enkel vastgoedbevak Cofinimmo nipt (0,2 procent) uit het rood blijven.

De financiële waarden doken in lijn met hun Europese sectorgenoten. KBC verloor 1procent en Fortis zelfs 1,2 procent. Dexia kon het verlies beperken tot 0,2 procent. Suez gaf 1procent prijs nadat de Franse president Nicolas Sarkozy zijn Russische collega Vladimir Poetin beloofde dat de Russen betrokken worden in de fusie van Gaz de France met Suez, het moederbedrijf van Electrabel, Fluxys en Distrigas.

Volgens het Russisch persbureau Prime-Tass is Gazprom vooral geïnteresseerd in de aardgasterminals van Suez in Zeebrugge (Fluxys) en in de VS en in de Belgische en Franse elektriciteitsactiviteiten van Suez en Gaz de France. Suez heeft Electrabel in portefeuille, onze grootste stroomproducent en een kleine speler in Frankrijk. Gaz de France heeft samen met het Britse Centrica de controle over de tweede Belgische elektriciteitsgroep, SPE-Luminus.