De Nederlandse grootbank ABN Amro heeft gisteren voor het eerst formeel gereageerd op het nieuwe, aantrekkelijker bod van het Fortis-consortium.

In een e-mail zei ABNAmro dat de bank zal gaan praten met Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander over het verbeterde bod dat het trio heeft uitgebracht. Met Barclays zal ABNAmro overleggen wat de gevolgen zijn van de nieuwe bieding voor hun fusieplan.

ABN Amro zei ook dat het beide biedingen op een 'eerlijke en transparante manier' zal behandelen. En vooral, de Nederlandse bank deed de geruststellende mededeling aan het bankentrio dat er geen plannen zijn om na dochter LaSalle nog meer grote onderdelen van de hand te doen. Dat laatste was een uitdrukkelijke voorwaarde in het verbeterde bod van het Fortis-trio.

De VEB, een vereniging van kleine beleggers in Nederland, schrapte daarop meteen haar eis voor de aanstelling van drie onafhankelijke bestuurders bij ABNAmro. Het verzoek voor een onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij de verkoop van ABNAmro, laat de VEB echter niet vallen. Daar zal de rechtbank in Amsterdam op 2augustus over oordelen.

Met het nieuwe bod legde het bankentrio vorige maandag de bal weer bij rivaal Barclays. De topman van Barclays, John Varley, liet gisteren weten dat Britse bank voldoende mogelijkheden heeft om haar bod eveneens te verbeteren. Maar hij liet doorschemeren dat Barclays dat voorlopig niet van plan is. Marktkenners gaan ervan uit dat Barclays tot het laatste moment zal wachten met een hernieuwd bod. Beide partijen moeten voor 23juli hun definitieve bod bekendmaken. (nta)