Prinsessen met een fraaie hoed? Veel kans dat u een 'Fabienne Delvigne' ziet.

Of koningin Paola, prinses Mathilde of een andere royalty zaterdag een hoed van Fabienne Delvigne (43) zullen dragen, kan ze niet zeggen. En als ze het al zou kunnen, zou ze het nog niet willen. Discretie is de eerste voorwaarde voor wie gebrevetteerd hofleverancier wil worden of blijven. Dat leerde ook de traiteur van het trouwfeest van prins Filip en prinses Mathilde: toen die eerst het menu en vervolgens ook de kostprijs van de feestmaaltijd in de pers liet lekken nog voor het huwelijk was voltrokken, kon het Paleis daar niet mee lachen. Bij de volgende ronde werd zijn brevet niet verlengd.

Delvigne zit al twintig jaar in het vak, maar heeft geen winkel. Ze werkt achter een anonieme gevel nabij het Brusselse Montgomery. Hier ontvangt ze royals uit heel Europa, zoals te zien is op de foto's die ze bij de ingang op een tafeltje heeft uitgestald. Er zijn veel foto's van koningin Paola, haar eerste koninklijke cliënte ooit, en van prinses Mathilde. Maar evengoed van de Nederlandse prinses Maxima, die met flamboyante hoeden de show steelt bij plechtige gelegenheden, of van Laurentien en de Zweedse koningin en kroonprinses. 'Ik houd ervan om de vrouwelijkheid van mijn cliënten in de verf zetten, op een glamoureuze, wat guitige manier. Dat iedereen 'waw!' zegt die hen ziet', aldus de hoedenmaakster.

Loont het om gebrevetteerd hofleverancier te zijn? 'Natuurlijk', zegt Delvigne. 'Ik vraag wel eens aan nieuwe klanten hoe ze bij mij terechtkomen, en dan verwijzen ze toch vaak naar vermeldingen in de pers of op televisie. Een foto van Maxima met een hoed van mij in een Spaans blad, bracht zelfs op een dag een rijke klant uit Nigeria tot bij mij.'

'Op zich vind ik het brevet een geweldig cadeau, een erkenning van onze inspanningen om kwaliteit te leveren. Ik ben heel klein begonnen en heb hard gewerkt om dit te bereiken. Maar het is geen eindpunt. Het daagt me ook uit om voorsprong te behouden. De abrikozen hoed van prinses Mathilde vorig jaar op de 21ste juli, zo'n hoed had niemand eerder gedragen.' (vbr)

www.fabiennedelvigne.be