Waar het Hof inkopen doet
Fabienne Delvigne zit al twintig jaar in het vak.Herman Ricour
Foto: © Herman Ricour
Van koffiebranders over modehuizen tot autoconstructeurs: de vereniging van gebrevetteerde hofleveranciers heeft ze allemaal in haar rangen.

Twintig jaar bestaat de vereniging nu. Het betekent niet dat de hofleveranciers zo'n recent fenomeen zijn. Sommigen, zoals autoverdeler D'Ieteren, horen er al sinds 1830 bij. Anderen zijn over de jaren uit de lijst verdwenen, omdat hun zaak de deuren sloot of omdat een nieuwe koning een ander bestedingspatroon vertoonde.

Luc Verleysen, van de intussen verdwenen kledingzaak Old England in hartje Brussel, nam het initiatief tot de vereniging omdat niet duidelijk meer was wie na al die jaren wel en niet nog op de civiele lijst stonden.

Vroeger bevonden de meeste gebrevetteerde hofleveranciers zich tussen het paleis van Laken, waar de koning woont, en dat van Brussel, waar hij werkt: koningin Elisabeth liet onderweg her en der haar chauffeur stoppen om inkopen te doen.

Nu staan er handelaars van overal te lande op de lijst: van de koekjesfabrikant Jules De Strooper uit Veurne tot het taleninstituut Ceran uit Luik, waarvan prinses Maxima het levende uithangbord is.

Met zowat honderd zijn ze. Niet iedere handelaar die levert aan het Hof kan meteen een brevet op zak steken. Om te beginnen moet je al vijf jaar leveren, en je moet het brevet ook zelf aanvragen. In 1993, toen Albert zijn overleden broer opvolgde, werd de hele lijst herzien en voor een stuk vernieuwd. Onder meer hoedenmaakster Fabienne Delvigne (zie hiernaast) kwam er kort daarna bij. Dat er vijf chocolatiers op de lijst staan, betekent niet dat de koning of de koningin een chocoladeverslaving hebben, zegt Jean-Jacques Strijp, secretaris-generaal van de vereniging. 'Sommige leveranciers komen vooral op de proppen wanneer er relatiegeschenken moeten worden gekocht.'

Een dertigtal gebrevetteerde hofleveranciers stalt zaterdag in Brussel zijn producten uit op het Museumplein, ter gelegenheid van de nationale feestdag. Ze doen dit voor het eerst, hoewel het Hof doorgaans veel prijs stelt op hun discretie. 'Er worden zaterdag meer dan een half miljoen mensen verwacht en aan dat grote feest willen we onze bijdrage leveren', aldus Strijp.

De vereniging heeft twee verrassingen in petto: een opblaasbare kroon in de nationale driekleur, voor een goed doel te koop voor 2,5 euro. En een reusachtige vlag van 60 op 15meter, een cadeautje voor het Hof. (vbr)

www.degebrevetteerdehofleveranciers.be