De Britse supermarktketen Sainsbury's is met een overnamebod benaderd door Delta (Two), een investeringsfonds uit Qatar, dat al 25procent van het bedrijf in handen heeft. Delta zou 610 pence per aandeel of in totaal 10,4 miljard pond willen bieden, meldde The Financial Times. Als het bod verworpen wordt, overweegt Delta te eisen dat Sainsbury's een deel van zijn vastgoedbezittingen afstoot.

Eerder dit jaar bracht ook het durfkapitaalfonds CVC Capital Partners al een bod uit op de Britse kruidenier, met hetzelfde opzet als Delta: de 'valorisering' -lees: afsplitsing- van het vastgoed, dat gewaardeerd wordt op 8,6 miljard pond. En de in Iran geboren vastgoedmiljardair Robert Tchenguiz heeft 5procent in Sainsbury's gekocht, met dezelfde bedoeling.

Maar om zijn plannen door te zetten, heeft Delta waarschijnlijk de steun nodig van de familie Sainsbury, die generaties geleden het bedrijf oprichtte en die nog steeds zo'n 18procent van de aandelen controleert. En laat het nu net die familie zijn die de overname door CVC heeft geblokkeerd. Volgens de Financial Times zou ze ook deze keer niet geneigd zijn het bod te steunen. Een van de sleutelfiguren in die familie is David Sainsbury. Hij heeft nu geen functie meer in de groep, maar hij was er wel dertig jaar lang actief. In 1992 werd hij er voorzitter, de zesde pas in de toen 128-jarige geschiedenis van het bedrijf. Zijn vertrek bij de groep in 1998 was een historische gebeurtenis, omdat het de eerste keer was dat de familie de touwtjes uit handen gaf.

David Sainsbury verliet het familiebedrijf voor de politiek, een van zijn grote passies. Als een van de rijkste mannen van Groot-Brittannië financierde hij in de jaren tachtig aanvankelijk de sociaal-democratische partij (SDP). Maar toen die implodeerde, bekeerde hij zich tot het rechtser geworden Labour van Tony Blair. Sainsbury werd Labours grootste geldschieter: sinds Blair voorzitter van de partij werd, zou hij haar alles bij elkaar zo'n 16miljoen pond geschonken hebben.

Zoveel gulheid bleef niet onbeloond. Na de verkiezingsoverwinning van Labour in 1997 mocht hij zich plots Lord Sainsbury of Truville noemen. Een jaar later werd hij minister van Wetenschap. Een benoeming die enige controverse wekte, want Sainsbury staat bekend als een groot voorstander van genetisch gemanipuleerde gewassen. Hij heeft ook een niet onaanzienlijk belang in Diatech Ltd, een bedrijf dat de wereldwijde octrooirechten heeft op een gen dat gebruikt wordt bij de productie van dergelijke gewassen.

In november vorig jaar nam hij ontslag uit de regering, 'om zich volledig te kunnen wijden aan zijn liefdadigheidswerk'. Dat omvat onder meer de Gatsby Charitable Foundation, die projecten steunt voor de genetische verbetering van de weerstand van planten tegen ziektes. (kdr)