Imperial Tobacco haalt Altadis binnen
De Frans-Spaanse tabaksgroep Altadis heeft woensdag het overnamebod van de Britse groep Imperial Tobacco aanvaard.afp
Foto: © PIERRE-PHILIPPE MARCOU
De Britse tabaksgroep Imperial Tobacco betaalt 16,2 miljard euro voor de Frans-Spaanse producent van Gauloises, Gitanes, Fortunas en Ducados.

industrie

De Frans-Spaanse tabaksgroep Altadis heeft woensdag het overnamebod van de Britse groep Imperial Tobacco aanvaard. Imperial Tobacco betaalt 50euro per aandeel. Daarmee wordt Altadis op 12,6 miljard euro gewaardeerd. Omdat Imperial ook schulden mee overneemt, heeft de deal een ondernemingswaarde van 16,2 miljard euro. Imperial wint het daarmee van het durfkapitaalfonds CVC Capital Partners, dat ook al maanden aasde op een overname van Altadis.

Altadis, dat ontstond uit de fusie tussen het Spaanse Tabacalera en het Franse Seita, produceert onder meer de sigarettenmerken Gauloises, Gitanes, Fortunas en Ducados. Met Montecristo en Don Diego is het ook de grootste sigarenproducent ter wereld. Imperial Tobacco is het bedrijf achter onder meer Richmond, West, de Rizla-sigarettenblaadjes en Davidoff.

De twee groepen samen versterken hun positie als de vierde tabaksproducent ter wereld -voor de overname was Altadis nummer vier en Imperial nummer vijf, na Altria (het vroegere Philip Morris), British American Tobacco (BAT) en Japan Tobacco. In Europa springt Imperial dankzij de overname over BAT van de vierde naar de tweede plaats, en moet het alleen nog Altria, de producent van Marlboro, laten voorgaan.

Altadis had eerder dit jaar al twee keer een overnamebod van Imperial afgewezen. De eerste keer wilde Imperial Tobacco 45 euro per aandeel betalen, en toen dat bod werd afgewezen als te laag, bood het 47 euro per aandeel. Het nieuwe bod van 50 euro ligt 32 procent boven de koers van Altadis op 12 maart, de dag voor het eerste overnamebod. Ook CVC, dat zich in mei in het overnameverhaal mengde, was bereid 50 euro per aandeel te betalen.

Imperial Tobacco wil de overname financieren via schulden en een kapitaalverhoging, die 5,4 miljard pond verse middelen moet opleveren.

De overname komt er op een ogenblik dat de tabakssector in volle consolidatie is. De voorbije acht maanden hebben sigarettenproducenten tot 40miljard dollar uitgegeven om concurrenten uit te schakelen, hun kosten in te dijken en fabrieken te sluiten. Zo kocht Japan Tobacco eerder dit jaar al Gallaher, de Britse producent van Benson& Hedges.

Dat Altadis uiteindelijk het bod van Imperial in plaats van dat van CVC aanvaard heeft, is niet abnormaal, vinden analisten. Door de krachten te bundelen met een andere industriële speler kunnen allicht meer synergieën gerealiseerd worden dan bij een overname door een private equity-fonds. De mogelijke kostenbesparingen worden geraamd op 300 miljoen euro per jaar vanaf het tweede jaar na de overname.

Gedelegeerd bestuurder Gareth Davis van Imperial blijft ceo van het gecombineerde bedrijf, terwijl Antonio Vazquez, de topman van Altadis, de leiding krijgt van de sigarenactiviteiten en de logistiek.