Beleggers staan op de rem
Na twee weken van voortdurende klimmende koersen, gaan beleggers deze week op de rem staan. Na een negatieve maandag, eindigde ook dinsdag in het rood. En in tegenstelling tot de milde verliezen van maandag, gingen de nationale indices gisteren meer dan een procent lager.

Ook de Japanse beurs brak zijn historische winstreeks (de langste in 20jaar) gisteren af. Naar verklaringen zoeken was niet moeilijk: een aantal bedrijven kwam met resultaten die deze keer wel slechter dan verwacht waren. Met name Ahold en Deutsche Bank werden met de vinger gewezen. De eerste zegt toch last te ondervinden van consumenten die hun uitgaven wikken en wegen en Deutsche Bank nam een hoge provisie om zich in te dekken tegen slechte kredieten.

De 'fall-out' reikte ook tot Brussel, waar Delhaize met 2,9% zakte en de financiële aandelen onder druk kwamen. KBC zakte met net geen 4% weg en Fortis ging 3,9% lager. Fortis is wel een pure verzekeraar en heeft dus op zich niets te maken met de kredietproblemen van de Deutsche bank. Ofwel is er dus een andere reden voor de daling, ofwel is het een psychologische kwestie. Dexia viel 1,6% terug.

De negatieve stemming werd nog in de hand gewerkt omdat het vertrouwen van de Amerikaanse consument voor de tweede maand op rij terugviel. De terugval was niet dramatisch en stabiliseert zich eigenlijk rond hetzelfde niveau.

Brokers zoals Keytrade Bank of BinckBank malen niet om de voortdurende afwisseling van 'hoger en lager': hoe meer transacties, hoe hoger hun inkomsten. BinckBank rapporteerde over het tweede kwartaal betere resultaten dan verwacht, precies dankzij de hoge activiteit bij beleggers.

Er was gisteren echter ook goed nieuws: zo zijn de huizenprijzen in mei in de Verenigde Staten (in 20steden) voor het eerst in drie jaar nog eens gestegen. Dit volgt op het nieuws dat de verkoop van nieuwe huizen in juni ook al in de lift zat. Een en ander heeft te maken met de (belasting)kredieten waarmee de Amerikaanse overheden de aankoop stimuleren.

Maar na veertien dagen van stijgende koersen is er al voldoende geanticipeerd, vinden beleggers.