Het heeft de Vlaming tien jaar gekost om op een min of meer hoffelijke manier te leren omgaan met een gsm, maar het is ons -tot op zekere hoogte- gelukt. Filmvoorstellingen, vergaderingen en romantische momenten worden niet meer om de haverklap onderbroken door rinkelende mobilofoons, al zijn de ringtones er ondertussen bepaald niet smaakvoller op geworden.

Het zal dus ook nog even duren alvorens we een Blackberry of een mobiele videospeler kunnen hanteren met een minimum aan respect voor onze gesprekspartners en omstanders. Persoonlijk word ik knettergek als ik moet vergaderen met drie mensen van wie er twee de hele tijd zitten te e-mailen met iemand die ik niet ken, maar die blijkbaar veel belangrijker dingen te vertellen heeft dan ik. Zo'n vergadering is eigenlijk puur tijdverlies voor alle betrokkenen. Ik ben op dit moment al een week met vakantie in Frankrijk, zonder toegang tot mijn inbox en zelfs het internet. Ik ben dus een beetje afgesneden van de actualiteit. Maar toen ik het land verliet, zag het er nog naar uit dat ik twee weken later zou terugkeren naar een land dat per Blackberry wordt geregeerd. Yves Leterme staat namelijk bekend als een adept van dat apparaat, tot wanhoop van zijn gesprekspartners.

Begrijp mij niet verkeerd. De Blackberry is een prachtig en onvoorstelbaar nuttig apparaat. Vooral als u tegelijkertijd een workaholic en een asociale controlefreak bent, bovendien uw eigen medewerkers niet vertrouwt en niet in staat bent tot delegeren. (En hiermee doel ik niet op politici van gelijk welke partij -die ik nog nooit heb ontmoet en die ongetwijfeld op een veel oordeelkundiger manier met dat apparaat omgaan dan de mensen die ik wél ken.)

België dreigt dus Blackberryland te worden. Zo wordt het nog moeilijker voor mensen die trachten weerstand te bieden. Nochtans zijn er ook hoopvolle tendensen te zien, als ik mij niet vergis. Het staat inderdaad bijzonder goed om een Blackberry uit je zak te halen. Maar je mag tegenwoordig ook uitkomen voor het feit dat je, tussen het werken door, ook kinderen hebt bevaderd en soms zelfs tijd voor hen reserveert. Je inbox voor een halfuurtje niet lichten, is zelfs in sommige hoge zakelijke kringen acceptabel -als dat wijst op zorgzaam ouderschap. Het moet dus mogelijk zijn om die twee met elkaar te combineren: de uitstraling van de immer verbonden superzakenman en het cachet van iemand die daarnaast ook nog een leven heeft. Wat we eigenlijk willen, is een manier om onze collega's duidelijk te maken dat we wel degelijk een Blackberry bezitten. Maar dat we 'm bewust niet bovenhalen. Ik durf te suggereren dat we daar speciale t-shirts of stickers voor ontwerpen. Met een tekst als 'ik heb mijn Blackberry vandaag thuisgelaten'. Hier zit vast een businessplan in.

Het gebruik van de Blackberry blijft vandaag gelukkig beperkt tot toppolitici, topzakenlui en de mensen die in de waan verkeren een van beide te zijn. Helaas is het niet hetzelfde gesteld met mp3-spelers en mobiele videospelers. Televisie kijken op je gsm is momenteel nog peperduur en moet per minuut worden betaald. Maar straks kunt u gelijk waar genieten van alle mogelijke televisiezenders via DVB-H-uitzendingen, voor een maandelijks abonnement van misschien een tiental euro. Dan is het hek helemaal van de dam. U bent gewaarschuwd.

Dominique Deckmyn is hoofdredacteur van het magazine “ITProfessional'.

www.standaard.biz/ecolumn