GRONDSTOFFEN

Bod op Cumerio in septemberDe Duitse kopergroep Norddeutsche Affinerie heeft bij de Europese Commissie de overnameplannen van het Belgische Cumerio ter goedkeuring ingediend. Werner Marnette, de ceo van NA: 'Alles verloopt zoals gepland, en we verwachten dat we het bod van start laten gaan in september.'

Over de relatie met het Oostenrijkse A-Tec zegt Marnette in het persbericht het volgende: 'We houden de komende weken gesprekken met A-Tec, maar het is nog afwachten of het tot een akkoord zal komen. De recente publieke uitlatingen van A-Tec verschillen nog steeds van hun officiële verklaringen, voor wat betreft de steun aan de overname van Cumerio.' (belga)

FINANCIEN

Deutsche Bank koopt Abbey Life

LONDEN Deutsche Bank neemt de levensverzekeraar Abbey Life over van de Britse bank LloydsTSB. De Duitsers betalen 1,445 miljard euro voor de overname, volledig in contant geld. De transactie moet wel nog worden goedgekeurd door de concurrentie-autoriteiten. Het afronden van het dossier wordt in de tweede jaarhelft verwacht. (dpa, bloomberg)

ENERGIE

Omzet Suez stijgt met 6procent

De Franse energiegroep Suez haalde in de eerste zes maanden van 2007 een omzet van 23,73 miljard euro.

Dat is een stijging met 6,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Suez bevestigt zijn doelstellingen voor het hele boekjaar, zo klinkt het in een persbericht. (belga)

TECHNOLOGIE

Nederlandse Xanadu koopt Ubiwave

ZELE Ubiwave, een ontwikkelaar van draadloze sensornetwerken uit Zele, is begin juli voor een onbekend bedrag overgenomen door het Nederlandse bedrijf Xanadu Wireless, een fabrikant van chips en modules voor draadloze datacommunicatie. Xanadu is zelf een van de bedrijven uit de portefeuille van GimvICT, het technologiefonds van de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv. Parallel met de overname van Ubiwave haalde Xanadu trouwens 2miljoen euro vers kapitaal op bij zijn bestaande aandeelhouders. Naast de Gimv zijn dat Esprit en Motorola Ventures. (wdp)

www.ubiwave.com

www.xanadu-wireless.com

VASTGOED

Minder courante winst voor Cofinimmo

BRUSSEL Cofinimmo, de grootste vastgoedbevak van België, heeft over het eerste halfjaar een netto courante winst van 42miljoen euro geboekt of 4,26 euro per aandeel. Dat is ruim 10procent minder dan de 47miljoen euro over dezelfde periode vorig jaar. De daling is te wijten aan de stijging van de interestlasten en aan de negatieve herwaardering van financiële instrumenten.

AUTO

Beste kwartaal in elf jaar voor GM Europa

DETROIT Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM), de moedermaatschappij van Opel, heeft in het afgelopen kwartaal in Europa het beste resultaat in elf jaar neergezet. De winst kwam uit op 236 miljoen dollar (172 miljoen euro), tegen 143 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. (dpa, belga)