Johnson & Johnson schrapt wereldwijd 3 tot 4procent van de banen in de farmadivisie.

FARMA

Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, maakte gisteren onverwacht bekend dat het wereldwijd 3 tot 4procent van zijn banen gaat schrappen, vooral in de farmadivisie. Dat zijn 3.600 tot 4.800 jobs. Daarmee wil het bedrijf 1,6miljard dollar besparen.

Ook Janssen Pharmaceutica zal niet ontsnappen aan de besparingsronde, zegt woordvoerder Stefan Gijssels. Maar hoe groot de impact zal zijn, staat nog niet vast. 'Er is ons gevraagd tegen het einde van de zomer besparingsvoorstellen te doen. Die moeten dan nog geëvalueerd worden door het moederbedrijf, zodat we tegen eind september waarschijnlijk meer weten.'

Bij de Johnson & Johnson-bedrijven Janssen Pharmaceutica, de verkooporganisatie Janssen-Cilag en het biotechbedrijf Tibotec werken in ons land 5.500 mensen. Maar Gijssels zegt dat de opgelegde besparingen niet lineair doorgetrokken mogen worden naar een aantal banen. Bovendien, zegt hij, zal er in eerste instantie bekeken worden wat mogelijk is via natuurlijke afvloeiingen.

De besparingen zijn nodig omdat tegen volgend jaar een aantal patenten vervalt op goed verkopende geneesmiddelen van Johnson& Johnson. De concurrentie van generieke middelen zal dan beginnen wegen op de omzet. Het gaat onder meer om Risperdal, een middel tegen schizofrenie, en Topamax, een middel tegen epilepsie en migraine. Risperdal leverde vorig jaar wereldwijd een omzet van 4,2miljard dollar op, Topamax 2miljard dollar.

'We hebben wel nieuwe producten in de pijplijn zitten, maar die kunnen voorlopig het omzetverlies niet goedmaken', aldus Gijssels. Johnson& Johnson zou tegen 2011 tot tien nieuwe geneesmiddelen op de markt brengen.

Janssen Pharmaceutica maakte enkele weken geleden al bekend dat het door een paar moeilijke jaren moet door het vervallen van patenten. Vorig jaar daalde de omzet al met bijna 5procent tot 2miljard euro, en de nettowinst met 42procent tot 200 miljoen euro. Dat was vooral te wijten aan het vervallen van het patent op de pijnpleister Durogesic.

Daarnaast verliest Janssen Pharmaceutica in zijn fabriek in Geel ook de productie van de coating van de stent Cypher, een veertje om aders open te houden. De productie wordt overgebracht naar Ierland, waardoor er in Geel 60 tot 70 banen zouden verdwijnen.

Wereldwijd heeft Johnson& Johnson 120.500 medewerkers. Volgens ceo William Weldon worden er ook vestigingen gesloten, maar hij wilde daarover geen details geven alvorens de werknemers geïnformeerd zijn. (kdr)