Online gokken niet populair
Vier op de tien Belgische internauten surfen draadloos.photo news
Foto: © Eric Vidal
Online gokken is niet populair in ons land. Slechts vier procent van de internauten heeft zich er al eens aan gewaagd. Onlinebankieren en het gebruik van routeplanners worden dan weer steeds populairder.

INTERNET

Het cijfer komt uit de meest recente editie van de Belgian Media Mapping-studie van het onderzoeksbureau InSites, dat onlinegedrag analyseert. Het Belgische percentage steekt schril af tegen de cijfers in het buitenland. In Duitsland zou 48procent van de surfers al eens online hebben gegokt, in Zweden 40procent en in Zwitserland 37procent.

Uit de studie blijkt ook dat draadloos internetten steeds populairder wordt. Vier op de tien Belgen met een internetconnectie zou een draadloze aansluiting hebben. Twee jaar geleden was dat nog maar 15procent. Van degenen die niet draadloos surfen, zegt 16procent dat in de toekomst wel van plan te zijn.

De Belgische internetpopulatie telt zo'n 5,22 miljoen surfers, zo heeft InSites vastgesteld. Het gaat om mensen die minstens eenmaal per maand een website bezoeken. Dat is 60procent van het aantal vijftienplussers, 3procent meer dan een half jaar geleden. België zit daarmee boven het Europees gemiddelde van 56procent, maar onder het niveau van de Scandinavische landen en Nederland. In Europa laten Griekenland en Portugal de laagste internetpenetratie noteren. Bij de internetpopulatie zijn mannen en Vlamingen licht oververtegenwoordigd ten koste van vrouwen en Franstaligen. De oververtegenwoordiging van Vlamingen neemt toe, die van mannen neemt dan weer af.

Jongeren tussen 15 en 24 zijn sterk oververtegenwoordigd. België heeft een vrij jonge internetbevolking in vergelijking met andere Europese landen, maar de Belgische internaut is minder jong dan de Oost-Europese internetgebruiker. In Groot-Brittannië en Nederland is de internetbevolking het oudst.

E-mail

De populairste webtoepassing is e-mailen. Meer dan de helft van de surfers checkt zijn mail dagelijks, 37procent doet dat wekelijks. Ook routeplanners zijn heel populair. Zeven op de tien internetters maakt er minstens eenmaal per maand gebruik van. Onlinebankieren hoort ook bij de meest populaire toepassingen: 54procent maakt er minstens eenmaal per week gebruik van. Onlinebankieren behoort, samen met het luisteren naar muziek, het bekijken van video's en het raadplegen van routeplanners, tot de toepassingen die het snelst aan populariteit winnen.

Wat informatie betreft, zoeken de surfers vooral naar nieuws, muziek en reisinformatie. De ondervraagden geven aan dat ze het aanbod van cultureel nieuws, informatie over opleidingen en trainingen en informatie van de overheid te mager vinden.

InSites Consulting heeft het onderzoek uitgevoerd onder 23.500 surfers in veertien Europese landen. De cijfers zijn representatief voor de internetpopulatie van elk land. (rmg)

www.insites.eu