BSkyB, de Britse betaalgroep van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch, betaalt 125miljoen pond of 185miljoen euro voor de overname van de producent van consumentenelektronica Amstrad. Sir Alan Sugar (60), die het bedrijf in 1968 oprichtte, houdt aan de verkoop van zijn belang van nog 28procent 34,5miljoen pond over. Dat komt bovenop de 25miljoen pond die hij verdiende toen hij een maand geleden zijn belang in de voetbalclub Tottenham Hotspur verzilverde.

Sugar werd de voorbije jaren een beroemdheid in Groot-Brittannië door zijn optreden in The Apprentice. In dat televisieprogramma -dat bij ons in een Vlaamse versie op VT4 liep als De Topmanager-, vertolkte hij de rol van de topmanager die op zoek ging naar getalenteerde managers. Legendarisch werd het zinnetje 'you're fired', waarmee hij de gesjeesde kandidaten naar huis stuurde. Dat lot blijft hem zelf bespaard: Sugar mag zijn job bij Amstrad houden van Murdoch.

De overname maakt een einde aan het zelfstandig bestaan van Amstrad, dat heel wat hoogte- en dieptepunten kende.

Sugar, de zoon van een kleermaker, hield het op zijn zestiende voor bekeken op de schoolbanken. Nadat hij een poosje aan de kost was gekomen als verkoper van allerlei producten, richtte hij op zijn 21ste Amstrad -Alan Michael Sugar Trading- op. In 1980 ging Amstrad naar de beurs, en in 1985 bracht het een eerste tekstverwerker op de markt voor het grote publiek. Een jaar later volgde de eerste IBM-compatibele pc, waarmee Amstrad op een bepaald moment een kwart van de Europese pc-markt controleerde. Bij de lancering van de satellietzender SkyTV in 1988, was Amstrad het eerste bedrijf dat satellietontvangers en -schotels op de markt bracht. In de jaren negentig nam Amstrad een reeks bedrijven over, en in 1993 lanceerde het de PDA600, de allereerste personal digital assistant ter wereld.

Maar niet alle producten en initiatieven werden een succes, en de concurrentie van goedkope importproducten maakte een einde aan de hoogdagen van Amstrad, dat ooit 1,25miljard pond waard was op de beurs. Nu haalt Amstrad driekwart van zijn omzet uit de verkoop van settopboxen voor tv-ontvangst. BSkyB, waarmee Amstrad in 2003 een leveringsakkoord sloot, is de belangrijkste klant.

Sugar, met een persoonlijk vermogen van 830miljoen pond (1,23miljard euro) de nummer 84 in de lijst van rijkste Britten, dankt die rijkdom nu vooral aan zijn vastgoedbezittingen.

In 2000 werd Sugar geridderd voor zijn verdiensten voor het zakenleven, en onlangs benoemde de Britse premier Gordon Brown hem tot adviseur. (kdr)