Bekaert pakt uit met stevige halfjaarcijfers, ondanks een moeilijke markt in Noord-Amerika.

STAAL

Van onze redacteurDe staalverwerker uit Zwevegem tekende in het eerste semester een geconsolideerde omzet op van 1,065 miljard euro, 6% meer dan in de eerste helft van 2006. Netto was er wel een winstdaling met 3,8%, tot 72,6 miljard.

De moeilijke markt in Noord- en Zuid-Amerika was de rode draad door de resultaten die topman Bert De Graeve gisteren toelichtte op een persconferentie. De klanten van Bekaert zitten daar vooral in de auto- en huizensector, en net die sectoren staan er momenteel onder zware druk. Bovendien levert Bekaert er minder omheiningen, omdat de Amerikaanse landbouwbedrijven steeds minder vee houden. Als klap op de vuurpijl krijgt het bedrijf steeds minder euro's terug voor de dollars die het in Amerika en elders in de wereld verdient. Zowat de helft van zijn groepsomzet boekt Bekaert in de dollarzone of in dollargebonden munten.

In Noord-Amerika zakte de geconsolideerde omzet dan ook met 18%, terwijl alle andere regio's een dubbelcijferige groei optekenden -van 12% in Europa tot 32% in Azië. Ook in Latijns-Amerika, waar Bekaert voornamelijk actief is via joint ventures, stond de activiteit onder druk. Het aandeel in de winst van die joint ventures daalde van 27,8 tot 23,4 miljoen euro.

Bekaert bouwde zijn productiecapaciteit in Noord-Amerika de voorbije maanden af, maar volgens De Graeve zit het bedrijf er nu op 'een niveau dat we moeten verdedigen'. Het is niet onze bedoeling om uit die markt weg te trekken, zei hij.

Bekaert zoekt de groei intussen vooral in het Oosten. De groep blijft fors investeren om de toenemende vraag in China bij te benen. Het gebruik van staalkoord zit daar sterk in de lift dankzij het toenemende gebruik van met staal versterkte radiaalbanden. Net als vorig jaar mikt Bekaert op 100miljoen investeringen in China, waarvan de helft intussen al gebeurd is. Bekaert veroverde naar eigen zeggen het marktleiderschap op de Chinese staalkoordmarkt, met een marktaandeel van zowat 30%.

In Rusland blijft het bedrijf hopen dat het tegen het einde van dit jaar een punt kan zetten achter de aanslepende onderhandelingen over de overname van de lokale staalkoordmaker Uralkord, een operatie die zowat 50miljoen euro waard zou zijn. Uralkord is de Russische marktleider met een marktaandeel van zowat 25%.

De Graeve beklemtoonde dat het belangrijk is om ook in concurrentieel scherpe tijden te blijven investeren in extra capaciteit in groeimarkten zoals China, om klaar te staan wanneer de vraag voort toeneemt. 'We hebben in de eerste jaarhelft meer dan 800 werknemers in China aangeworven, en zullen tegen het einde van het jaar bijna 20.000 mensen in dienst hebben.' Ook in India prospecteert Bekaert de markt.

Terwijl Bekaert zowat 20% meer kon investeren in Onderzoek& Ontwikkeling, bezuinigde het bedrijf bijna evenveel op verkoop- en werkingskosten. De brutomarge steeg van 19,6 tot 20,1%, de ebitmarge van 7,5 naar 8,1% en de ebitdamarge van 13,1 naar 13,6%.

www.standaard.biz/bekaert