Dubieuze debiteuren
De Bel-20 ging gisteren ruim 1% hoger en de meeste andere Europese beurzen konden zelfs tegen de 2% winnen, maar dat is na de forse verliezen van vorig week niets om euforisch over te doen. Gisteren won Option 7,9%, maar ik betwijfel of beleggers het aandeel daardoor nu gaan toejuichen.

Maandag waren de beleggers nog onder de indruk van de winstwaarschuwing die IKBDeutsche Industriebank moest opbiechten wegens verliezen uit beleggingen op de Amerikaanse kredietmarkt. Daarmee leek het probleem van slechte kredieten de grote plas overgestoken. Maar meer dan de vraag wie precies verlies lijdt door de stijging van het aantal dubieuze debiteuren, luidt de vraag wat het effect op de economische groei zal zijn.

Het is genoegzaam bekend dat Amerikanen op krediet leven. Als zij minder krediet kunnen opnemen door grotere voorzichtigheid bij de verstrekkers van de leningen, zal dat wegen op de consumptie en dus de groei. Het is dus wel heel voorbarig om nu te stellen dat we het ergste achter de rug hebben. Op korte termijn misschien wel, maar wie durft er zijn handen in het vuur steken voor de economisch cijfers van binnen enkel maanden?

De Bel-20 ging 1,1 procent hoger tot 4.384,47 punten. Agfa-Gevaert maakte dus een duik van 12,9 procent tot 15,50 euro. En eerlijk gezegd, lijkt dat ons nog mee te vallen.

Ook Bekaert maakte resultaten bekend. De specialist in geavanceerde staalproducten heeft in de eerste zes maanden van 2007 een geconsolideerde omzet gehaald van 1,065 miljard euro, een record. Dat komt neer op een groei van 5,5 procent, wat in lijn lag met de analistenverwachtingen. Bekaert ging 0,3 procent hoger tot 105,56 euro.

De Franse energiegroep Suez haalde in de eerste zes maanden van 2007 een omzet van 23,73 miljard euro, 3,7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Als de invloed van de warme winter niet wordt meegerekend, bedraagt de omzetgroei 6,9 procent, zegt Suez. Het aandeel eindigde 2,1 procent hoger op 38,91 euro.

Supermarktketen Colruyt was met een winst van 4,2 procent op 156,35 euro de grootste stijger binnen de Bel-20. KBCSecurities verhoogde zijn advies van afbouwen naar 'opbouwen' en trok zijn koersdoel voor het aandeel op van 155 naar 165 euro. De koopkracht bij deze discounter lijkt vooralsnog niet in gevaar.