,,Gezond verstand'' haalt het bij VW Vorst
De ACV-afgevaardigden kwamen de uitslag van het referendum gisteravond bekendmaken bij de fabriekspoort in Vorst.
Herman Ricour
Foto: © Herman Ricour
Drie op de vier van de 2.200 werknemers bij VW Vorst geven groen licht voor de ombouw van de fabriek tot een Audi-vestiging, tegen (lagere) Audi-werkvoorwaarden.

Van onze redacteur

Johan Rasking

BRUSSEL.

BOZE arbeiders hadden de vakbonden in Vorst gedwongen tot de organisatie van een referendum over de Audi-plannen. Ze wilden niet dat de bonden zouden ingaan op de voorgestelde verlaging van de arbeidskosten met 20 procent. Vooral een groepje militanten van de socialistische metaalvakbond FGTB kantte zich tegen de aangekondigde werktijdverlenging van 35 naar 38 uur en de afschaffing van enkele premies.

Maar de grote meerderheid van de VW-werknemers heeft dat verzet niet gevolgd. Liefst 76,1 procent van de 2.100 arbeiders en bedienden die gingen stemmen, stemt in met de Audi-toekomst.

Dat ,,duidelijke signaal'' - dixit de ACV-afgevaardigde Pascal Van Cauwenberghe - bracht grote opluchting bij de vakbondsdelegaties. ,,Een afwijzing van de plannen had de volledige sluiting van de fabriek in Vorst kunnen betekenen. De echte vraag van het referendum was niet of we allemaal tevreden zijn met de komst van Audi, maar of we hier in Vorst nog een autofabriek wilden zien produceren.''

Van Cauwenberghe is tevreden met het toekomstvooruitzicht. ,,Nu zijn 2.200 jobs gewaarborgd tot in het jaar 2010. Dat resultaat hadden we eind november, toen de afbouw van VW Vorst werd bekendgemaakt, nooit durven te dromen.''

Ook de directie van Volkswagen en premier Guy Verhofstadt hadden het over een ,,grote stap voor de toekomst van VW Vorst'' en meenden dat ,,het gezond verstand heeft gezegevierd''.

Verhofstadt zelf zal binnenkort een nieuwe ontmoeting hebben met de Duitse topmanager van de Volkswagen-groep, Martin Winterkorn.

Het referendum zelf verliep kalm en ook na de bekendmaking van de uitslag door de vakbondsafgevaardigden waren er geen incidenten. Toch blijft het afwachten of de harde FGTB-kern zich zomaar zal neerleggen bij het verdict. De echte cao-onderhandelingen over nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden moeten nog beginnen. Er komen nog kansen om verzet te laten zien. Toch beklemtoonde de ABVV-afgevaardigde Hedwin De Clercq gisteren dat ,,de speeltijd voorbij is'' en dat het overleg met de directie in de komende weken ,,kalm moet verlopen''. Gisteren werd, behalve tijdens het referendum, opnieuw gewerkt in Vorst, nadat maandag een spontane staking was uitgebroken.

De VW-directie heeft alvast aangeboden dat alle werknemers die de nieuwe werkvoorwaarden niet zien zitten, alsnog kunnen intekenen voor vrijwillig vertrek, en dus aanspraak kunnen maken op de (hoge) vertrekpremies die al 2.050 VW-arbeiders konden verleiden.Bladzijde E2-E3: dossier: Uitbouw Audi Brussel kan nu beginnen.